Aká je najlepšia príležitosť zviditeľniť svoje barmanské umenie? No predsa na barmanskej súťaži. A keďže posledné roky, vzhľadom na pandémiu, sme nemali až také možnosti prezentovať sa, uvítali sme ponuku zúčastniť sa Juniorskej eliminačnej barmanskej súťaže o titul barmana roka 2021 SkBA JUNIOR CUP 2022 - Vysoké Tatry Kategória KLASIK JUNIOR.
Súťaž sa konala 20. 04 – 21. 04. 2022 v malebnej scenérii Vysokých Tatier v hoteli Sorea Hutník I. Zúčastnilo sa jej 28 súťažiacich z 15 škôl. Našu školu - Spojenú školu Scota Viatora Ružomberok - prezentovalo dvojčlenné družstvo: Mária Pilarčíková žiačka 2. ročníka HA a Roman Húšťava žiak 5. ročníka HA pod vedením MOV Mgr. Miroslavy Hrabušovej. Súťaž prebiehala dvojkolovo - kategória Soft drink a kategória After dinner cocktail. Každý súťažiaci sa musel zúčastniť oboch kategórií a povinne absolvovať písomný test.
Súčasťou programu bol dňa 20.04. 2022 Workshop ( St. NICOLAUS, a.s. ) – aktuálne trendy s použitím noviniek z portfólia firmy St. NICOLAUS, a.s pod vedením viceprezidenta SkBA Tomáša Gyéna, kde sme sa oboznámili s novými trendmi v gastronómii ako napríklad párovanie s jedlom a mixológia.
Receptúry miešaných drinkov museli byť pôvodné, podmienkou bolo použitie sirupov značky Giffard, suroviny značky Budiš a z portfólia spoločnosti St. Nicolaus, a.s. Súťažiaci mali v časovom limite 6 minút namiešať 3 porcie z každého drinku.
Mária Pilarčíková súťažila v kategórii Soft drink s drinkom Tropical breeze
/Kokos Gifard, pyré jahodové, ananásová a pomarančová šťava, doliať rebarborovým tonicom s ibištekom/ Dekorácia: ananás, sušený kvet ibišteka
After dinner cocktail – súťažný nápoj Pleasure
/ Professore Rum, Sherry Nectar Pedro Ximenéz, vanilka Giffard, čerstvá limetková šťava/ Dekorácia: hrozno, limetková kôra
Roman Húšťava súťažil v kategórii Soft drink s nápojom Zázvorový dych
/Maracuja Giffard, čučoriedkové pyré, čerstvá limetková šťava, ananásová šťava, pomarančová šťava, doliať – Ginger beer/ Dekorácia: passion, čučoriedky, pomaranč, mäta
Afteer dinner cocktail – súťažný nápoj Štipľavý závan Karibiku
/Professore Rum, Piment d´Espelette, kokos Giffard, pomarančová šťava/ Dekorácia: sušený pomaranč a čilli paprička
Počas súťaže sme si zažili aj veľa stresu, kým sme sa dostali na poradie, keďže sme súťažili medzi poslednými. No aj napriek tomu sa súťažiaca Mária Pilarčíková umiestnila v striebornom pásme a Roman Húšťava v zlatom pásme a zároveň získal zaslúžené 3. miesto v kategórii Absolútny víťaz.
MOV Mgr. Miroslava Hrabušová