Autor textu: TASR
28.02.2022

Ďuriš-Nicholsonová: Najväčší prínos CoFoE vnímam v širšom dialógu

Ocenila taktiež prístup Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v uchopení komunikácie týkajúcej sa konferencie.  

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava/Brusel 28. februára (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je pozitívny krok k tomu, dostať EÚ bližšie k bežným ľuďom. Občania v rámci diskusií takisto dostávajú viac informácií o európskych inštitúciách. Pre TASR to povedala poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš-Nicholsonová (nezávislá) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE).

"Najväčší prínos konferencie vnímam v umožnení širšieho dialógu, ktorý každému poskytol možnosť vyjadriť svoju predstavu o fungovaní EÚ a obsahu jej jednotlivých politík," povedala europoslankyňa. Dodala, že zároveň ide aj o pozitívny krok k tomu, aby "sme dostali EÚ bližšie k bežným ľuďom a aby aj ľudia v bruselskej inštitucionálnej bubline, pochopili a zapracovali nápady, myšlienky občanov, kvôli ktorým toto všetko vzniklo".

Ľudia prostredníctvom sérií diskusií organizovaných v rámci CoFoE dostávajú podľa Ďuriš-Nicholsonovej viac informácií o európskych inštitúciách. Europoslankyňa pripomenula, že mnohí z nich "nerozlišujú napr. medzi Európskou radou, Radou Európy a Radou EÚ".

Rovnako je podľa nej stále nízke povedomie bežných ľudí o spôsobe prijímania legislatívnych aktov EÚ, jej dopadov na každodennú domácu realitu, či o tom, aké sú reálne kompetencie EÚ.

Jednou zo súčastí CoFoE sú aj štyri občianske panely pozostávajúce z 800 zástupcov občanov, ktoré svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu na plenárnych zasadnutiach. Odporúčania panelov budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Vyhodnocovanie odporúčaní občanov a ich zavádzanie do praxe podľa Ďuriš-Nicholsonovej bude pre európske inštitúcie predstavovať výzvu, pretože to bude "kľúčovou úlohou, aby si hlas od občanov našiel svoje uplatnenie aj v politickom rozhodovaní európskych inštitúcií".

"Niektoré návrhy bude náročné pretaviť do reality, lebo si budú vyžadovať otvorenie zmlúv a súhlas všetkých členských štátov, čo môže, ale aj nemusí nastať, záleží to na domácej politike každého členského štátu," povedala Ďuriš-Nicholsonová. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že Európsky parlament začne občianske odporúčania prerokovávať čo najskôr.

Ocenila taktiež prístup Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v uchopení komunikácie týkajúcej sa konferencie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]