Autor textu: TASR
17.02.2022

Bibiana otvára výstavu Hravá hlava, deti sa dozvedia aj to, prečo oči nerastú

Výstava o zákutiach najdôležitejšej časti ľudského tela prináša viacero interaktívnych prvkov.

Snímka z vernisáže Hravá hlava v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana. FOTO TASR – Dano Veselský

Bratislava 17. februára (TASR) - Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti otvára od 18. februára výstavu Hravá hlava. Neobyčajné putovanie ľudskou hlavou je dielom autorského tímu, ktorého k tvorbe výstavy inšpirovala konceptuálna kniha pre deti Hlava v hlavě od českých autorov Davida Böhma a Ondřeja Buddeusa.

"Vo výstave sme použili niektoré testy pána Buddeusa a niektoré obrázky pána Böhma," uviedla pre TASR Katarína Kosánová, autorka námetu a scenára výstavy inštalovanej v piatich miestnostiach na prvom poschodí.

V prvej miestnosti sa návštevníci stretnú s obrovskou hlavou, "riaditeľstvom" ľudského tela, ktoré môžu postupne otvárať a objavovať zmyslové orgány - oči, nos, uši, plagáty na stenách poskytnú informácie o zmysloch. Nechýbajú na nich ani výzvy, aby si deti niečo ovoňali, vypočuli si príjemné či nepríjemné zvuky.

pic
Snímka z vernisáže Hravá hlava v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana. Výstava je inšpirovaná knihou Davida Böhma a Ondřeja Buddeusa Hlava v hlavě. V Bratislave 17. februára 2022. FOTO TASR – Dano Veselský

Výstava o zákutiach najdôležitejšej časti ľudského tela prináša viacero interaktívnych prvkov. Deti si napríklad môžu prikladať na tvár vrásky cez fólie, dozvedia sa, ako a prečo vrásky vznikajú, ale aj to, že uši a nos nám rastú celý život, ale oči nie. "Nájdu tam aj aktivitu o tom, akoby to vyzeralo, keby nám oči rástli," dodáva autorka výstavy, ktorá očarí nespočetnými variáciami na tému hlava, jej poňatím z výtvarného, filozofického a anatomického hľadiska. Deti tu nájdu hlavy maľované, rozprávkové, hračkárske, strašidelné, nechýbajú ani masky a grimasy.

pic
Snímka z vernisáže Hravá hlava v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana. Výstava je inšpirovaná knihou Davida Böhma a Ondřeja Buddeusa Hlava v hlavě. V Bratislave 17. februára 2022. FOTO TASR – Dano Veselský

Naučia sa aj to, ako sa kreslí hlava, staršie deti si vyskúšajú kreslenie podľa busty, ale aj so zatvorenými očami. "Vymysleli sme aj aktivity, ktoré by mali pokračovať mimo Bibiany, aby si deti nakreslili tvár podľa odrazu vo vode, tvár v piesku, alebo vyskladali si ju z kamienkov," poznamenala Kosánová k výstave, ktorá predstaví tiež neobvykle slovné spojenia o hlave. V jej závere deti objavia obec Gebuľová, kde sídli Hlavodom a Hlavozem. "Hlavodom je dom, ktorý má oči, môžeme doňho vojsť, modelovať hlavy z plastelíny, tiež je to miesto, kde deti môžu skladať fantazijné hlavy z rôznych komponentov," naznačila autorka výstavy, ktorá malých návštevníkov tiež vyzve, aby veľa snívali a o svoju hlavu sa starali zvnútra aj zvonka.

Výstava potrvá do 18. septembra.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]