Autor textu: TASR
31.01.2022

Komenského inštitút učí pedagógov, ako nenaletieť na konšpirácie

Projekt sa začína 1. februára prednáškou a diskusiou o tom, ako fungujú médiá, z akých zdrojov čerpajú, ako odhaliť konšpiračný web, či ako pracovať s ľuďmi presvedčenými o omyloch.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 31. januára (TASR) - Kritické myslenie, mediálna gramotnosť a životné prostredie patria k najväčším výzvam súčasnosti. Ukazuje sa však, že ani mnoho pedagógov sa nedokáže celkom orientovať v spleti množstva rôznych informácií, viesť hodnotovú diskusiu, realizovať praktickú envirovýchovu. Komenského inštitút, program Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica, ktorý sa zameriava na vzdelávanie pedagógov, prichádza preto s online vzdelávacím projektom zameraným na tieto témy. TASR o tom informovala Eva Sládková z CEEV Živica.
      
Program Učitelia v akcii ponúka prednášky a webináre o informačnej a finančnej gramotnosti, kritickom myslení a environmentálnej výchove. "Sme presvedčení, že naše školstvo potrebuje ľudí, ktorí sú schopní pripraviť deti na reálny život a zvládanie najrôznejších výziev v 21. storočí. Aj preto štartujeme nový cyklus mesačných online vzdelávacích blokov pod vedením špičkových slovenských lektorov. Vlani sme mali dve kolá programu Učitelia v akcii a obe mali veľký ohlas. Veríme, že to tak bude aj teraz," povedala Denisa Adamovičová z Komenského inštitútu.
      
Projekt sa začína 1. februára prednáškou a diskusiou o tom, ako fungujú médiá, z akých zdrojov čerpajú, ako odhaliť konšpiračný web, či ako pracovať s ľuďmi presvedčenými o omyloch. "Ako ukázal prieskum agentúry Focus, ktorý robila na jeseň 2020, až tretina pedagógov verí nezmyslom, napríklad, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí. Je to dôkaz, že takéto veľké percento učiteľov sa nedokáže orientovať vo svete informácií, a tak je potrebné to zmeniť," dodala Adamovičová.
      
Počas vzdelávacích blokov dostanú učitelia návody, rady a tipy, ako selektovať či vstrebávať množstvá informácií, ako si zachovať triezvu hlavu a viesť zdravú diskusiu, ako viesť hodnotové témy v triede a tiež, ako prakticky vyučovať environmentálnu výchovu v prepojení na iné predmety. Mesačný blok je určený pre vybraných 25 účastníkov a je to bezplatné. Pre absolvovanie celého vzdelávacieho bloku je potrebné sa vopred prihlásiť prostredníctvom formulára, ktorý záujemcovia nájdu na webe Komenského inštitútu.
      
Séria prednášok sa bude venovať aj téme finančného vzdelávania. Komenského inštitút organizuje pre pedagógov aj bezplatné streamované webináre. V nich zdieľajú svoje skúsenosti a praktické príklady prevažne pedagógovia a lektori z praxe.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]