Autor textu: TASR
27.01.2022

Šuicová: Slováci zdieľajú na CoFoE rovnaké obavy ako ostatní občania Únie

Pokiaľ ide o zdravie, vyzvali na trvalejšie zvýšenie spolupráce na európskej úrovni, poznamenala. 

Podpredsedníčka Európskej komisie pre demokraciu a demografiu Dubravka Šuicová. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 27. januára (TASR) - Slováci zdieľajú na digitálnej platforme Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) rovnaké obavy ako ostatní občania Európskej únie (EÚ). Najviac sa venujú zemne klímy a životnému prostrediu, nasleduje silnejšia ekonomika, sociálna spravodlivosť a pracovné miesta.

Vo štvrtok to povedala podpredsedníčka Európskej komisie pre demokraciu a demografiu Dubravka Šuicová, pôvodom z Chorvátska, vo svojom prejave na konferencii Občianska Európa – Strednodobé hodnotenie CoFoE v Bratislave. 

Šuicová upriamila pozornosť na niektoré zaujímavé odporúčania z európskych občianskych panelov, v ktorých boli zastúpení aj Slováci. "Pokiaľ ide o zdravie, vyzvali na trvalejšie zvýšenie spolupráce na európskej úrovni," poznamenala. 

Politikov upozornila, že rovnako dôležité ako zber nápadov na CoFoE a ich vyhodnotenie bude informovanie občanov o záveroch konferencie. "Pre legitímnosť celého cvičenia je nevyhnutné, aby občania uvideli hmatateľné výsledky svojich príspevkov," tvrdí Šuicová.

​​​​​​​

Občianska Európa je celodenná online konferencia, ktorá má za cieľ informovať o doterajších záveroch diskusii na Slovensku.      

CoFoE prijíma do jari 2022 pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ. Konferencia umožňuje občanom jednotlivých členských krajín vyjadriť sa k budúcnosti EÚ aj formou občianskych panelov. 

Celkovo štyri občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]