Autor textu: Ľuboš Lukáč
15.12.2021

Nadaní sa zahryznú do Šľahačkovej princeznej

Jeden z najvydarenejších albumov Pavla Hammela opäť dostane priestor v Klube nadaných detí v Prešove. Realizáciu pochválil aj samotný legendárny spevák.

Na archívnej snímke spevák Pavol Hammel, TASR – Dano Veselský 

Prešov 15.12.2021 (Skolske.sk)

Vydarená hudobná rozprávka
Šlahačková princezná je príbehom z pera básnika a textára Kamila Peteraja, ktorému rockovú strunu uplietol známy slovenský hudobník Pavol Hammel. Peteraj vytvoril story o pytačkách princeznej zo Šľahačkového kráľovstva, ktorá odmieta množstvo nápadníkov. Zapáči sa je potulný spevák, ktorého dobrota zasiahne princezninu pýchu tak, že ho vyženie. Rozprávka napokon skončí dobre a mladík princeznú napokon vylieči z pýchy. 14 skladieb, naspievaných Paľom Hammelom, dopĺňa hovorené slovo herca Jána Krónera. Rovnomenný projekt – Šľahačková princezná – plánuje do svojho programu na začiatku nového roka zaradiť Klub nadaných detí pri Súkromnej základnej škole DSA v Prešove.

Texty ako nástroj myslenia
"Hlavnou myšlienkou je oboznámiť deti s jedinečnou Hammelovou tvorbou. Deti spoznajú texty piesní ako nástroj myslenia a komunikácie medzi ľuďmi, a to formou hry, rôznych aktivít v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti, pri tvorbe rýmov, ale aj voľným memorovaním piesní, či vytváraním čitateľských listov z pesničiek,“ objasňuje myšlienku Ľuboš Lukáč z iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorý sa intelektovo nadaným deťom dlhodobo venuje.

Pavol Hammel myšlienku ocenil
Nadaní už raz myšlienku využili. Bolo to v rámci projektu starostlivosti o nadané deti Deti v sieti. Skutočnosť, že sa má Šľahačková princezná stať súčasťou edukácie nadaných detí, rozvoja ich fantázie a tvorivosti, pochválil aj samotný autor originálnej hudby. „V prvom rade musím pochváliť vás ako iniciátora myšlienky a myšlienkového tvorcu tohto projektu. To, čo robíte, je úžasné. Keď je k tomu ešte aj dobrá predloha a deťom sa to páči, je to krásna kombinácia. Ja sa môžem len tešiť, že po takmer 50-tich rokoch sa k tomu niekto vrátil a dokázal nadchnúť deti,“ povedal Pavol Hammel.

Album roku 1973 v Československu
Šľahačková princezná je inak veľmi starý nápad, pretože vznikol asi v 71-vom alebo druhom roku. Nahrávané to bolo v Prahe, v českom Suprafone. Bola to inak najlepšia platňa v Československu v roku 1973. Po rozpade Prúdov sme s Mariánom Vargom trochu utiekli. On robil svoje Colegium Musicum, mne zostali Prúdy. A hľadali sme také rozprávkové úniky. Začalo to v podstate Medulienkou v roku 1970 a niektoré pesničky boli už aj na platni V záhrade ružového zámku. Nápad bol vlastne od Kamila Peteraja, lebo on je autor libretta. Pracovali sme na tom strašne dlho. Je vidieť, že je to tak prepracované, až sme sa zľakli, že to nebude pre také malé detičky. V niektorých pesničkách je to dosť tvrdé, také rockové a viem, že keď to v Košiciach robilo baletné štúdio Bobby Brely, rodičia boli až vydesení, čo na to tie malé detičky tancujú. Hneď odo začiatku sme mysleli, že takýto projekt musí narozprávať najlepší herec, aký je na Slovensku, a to bol Jožko Króner,“ rozpovedal Pavol Hammel príbeh vzniku úspešného albumu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]