Autor textu: TASR
01.12.2021

Gröhling: Vyše 1300 učiteľom preplácame rozširujúce a doplňujúce štúdium na VŠ

Vážime si, že učitelia majú záujem sa zlepšovať, napredovať a rozširovať si kvalifikáciu, uviedol minister školstva

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). FOTO TASR - Pavel Neubauer

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v lete predstavilo výzvu na zvýšenie kvalifikácie učiteľov. Kým doplňujúce pedagogické štúdium a rozširujúce štúdium bežne stojí učiteľov približne 400 eur za semester, teraz ho ministerstvo školstva preplatí. V rámci výzvy Podpora doplňujúceho pedagogického štúdia a rozširujúceho štúdia bolo podporených 782 žiadateľov (základných a stredných škôl) a prostredníctvom nich 1344 pedagogických a odborných zamestnancov základných a stredných škôl. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu MŠVVaŠ.

Celková výška pridelených finančných prostriedkov je 440.667 eur. Cez túto výzvu ministerstvo podporilo 803 zamestnancov škôl v rozširujúcom štúdiu a 541 zamestnancov na doplňujúcom pedagogickom štúdiu. "Ide o zamestnancov, ktorí sú prijatí na základný modul doplňujúceho pedagogického štúdia alebo rozširujúci modul doplňujúceho pedagogického štúdia pre učiteľov alebo pre majstrov odbornej výchovy, prípadne rozširujúce štúdium učiteľstva pre prvý stupeň základných škôl alebo učiteľstva niektorého z predmetov, vyučovaných na druhom stupni základných škôl alebo v stredných školách," uviedol rezort školstva.

Pedagogickí a odborní zamestnanci si zvyšujú kvalifikáciu na vyučovanie rôznych predmetov, pričom medzi najviac zastúpenými je informatika, matematika, prírodovedné predmety (fyzika, biológia), ale aj história, umelecké a odborné predmety. V značnej miere je zastúpený aj základný modul doplňujúceho pedagogického štúdia. "Vážime si, že učitelia majú záujem sa zlepšovať, napredovať a rozširovať si kvalifikáciu. Preto im chceme aj takto pomôcť a uľahčiť im celý proces, na ktorý sú nemalé náklady," uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

"Týmto krokom podporujeme to, aby na školách boli kvalifikovaní pedagogickí a odborní zamestnanci. Takto sme podporili štúdium počas zimného semestra a budeme hľadať peniaze, aby sme v tom mohli pokračovať. Od roku 2022/2023 by sme chceli systematicky priamo cez vysoké školy podporovať toto štúdium," povedal šéf rezortu školstva. Ako dodal, uvedomujú si, že mnohí učitelia majú záujem zvyšovať si kvalifikáciu a chcú im v tom pomôcť.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]