Autor textu: Mária Tarišková
30.11.2021

Vzdelávame sa online: Ako zariadiť študijný kútik pre vaše dieťa

Je vedecky dokázané, že pracovné prostredie, v ktorom sa dieťa učí a robí domáce úlohy, má významný vplyv na jeho sústrenie a produktivitu.

Foto: Hananeko_Studio / Shutterstock.com 

Bratislava 30.11.2021 (Skolske.sk/OTS)

Čoraz viac študentov je nútených v dôsledku pandémie vymeniť hodiny v školských laviciach za virtuálne vzdelávanie. Nech už vaše dieťa navštevuje akúkoľvek školu, poradíme vám, ako vytvoriť efektívny študijný priestor.
 
1.          Zamerajte sa na nábytok
Základnými prvkami každého študijného kútika je kvalitný stôl a stolička. Primárnymi požiadavkami na pracovný stôl je dostatočne veľká pracovná plocha, pevnosť, stabilita a správna výška, pri ktorej sa vaše dieťa nebude hrbiť. Stolička by mala byť zase dostatočne podporná a pohodlná, aby dokázala oddialiť svalovú únavu z celodenného sedenia. Ideálnym riešením je ergonomický nábytok, ktorého výšku či sklon si môžete sami regulovať.
 
2.          Zabezpečte adekvátne osvetlenie
Dobre osvetlená izba vyvoláva väčší pocit ostražitosti, preto maximalizujte prirodzené svetlo prúdiace do izby a používajte len minimálne úpravy okien. Myslite aj na pracovné osvetlenie, ktoré sa bude hodiť, keď sa bude vonku stmievať. Pridajte kvalitné detské svietidlá a lampy, ktoré môžete tvarovať a prispôsobovať sklon svietenia.
 
3.          Organizácia je kľúčová
Hovorí sa, že neporiadok je najväčším nepriateľom produktivity, preto by ste sa ho mali snažiť čo najviac eliminovať. Pri zariaďovaní študijného kútika myslite na dostatok úložného priestoru. Zaobstarajte stolové organizéry a triediče dokumentov, stojany na písacie potreby, úložné boxy na police či nástenku na dôležité poznámky.
 
4.          Minimalizmus vyhráva
Ak máte v izbe príliš veľa rušivých elementov, rovno si môžete pripraviť “welcome drink” pre prokrastináciu. Vyvarujte sa zbytočnému dekorovaniu. Jeden alebo dva zaujímavé prvky sem dať môžete, napríklad zelenú rastlinku či originálny obraz na stenu, ktorý bude dopĺňať pozadie videohovorov, no nerobte z tejto izby expozíciu harabúrd.
 
5.          Farebné prevedenie
Počuli ste už o tom, že farba stien vplýva na ľudský mozog? Najlepšími farbami v spojitosti so študijným kútikom sú: svetlá modrá, ktorá má upokojujúce účinky, oranžová, na podporu kreativity a zelená, ktorá zvyšuje koncentráciu. Používať však pokojne môžete aj sofistikované tapety na stenu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]