Autor textu: Peter Bercik
06.11.2021

Diela študentov z košickej filmovej školy uspeli na výtvarnej súťaži v Lidiciach

Z vyše 11-tisíc registrovaných prác získali ocenenie aj Ján Kuciak a Timotej Škrepták.

Ocenené diela žiakov košickej filmovej školy na súťaži v Lidiciach. Foto: SŠUPF

Lidice 6. novembra (Skolske.sk) – Študenti zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach na Petzvalovej 2 si pripísali ďalší medzinárodný úspech. Ján Kuciak získal medailu a Timotej Škrepták čestné uznanie v 49. ročníku Medzinárodnej detskej výtvarnej výstavy Lidice 2021.

Tohtoročná účasť bola doslova nabitá, prihlásilo sa 1329 škôl zo 72 krajín, ktoré zaregistrovali vyše 11-tisíc prác na tému Robot a umelá inteligencia. Obaja košickí študenti súťažili v kategórii 2D alebo plošné práce. „Bol som veľmi prekvapený a šťastný, keď som sa o výhre dozvedel, je to super odmena za odvedenú námahu,“ povedal Ján Kuciak.Vysvetlil, že svoje dielo Robot tvoril pomocou softvéru Adobe Photoshop. „Pospájal som rôzne obrázky, pridal tiene a zafarbil časti tela. Pod vedením učiteľov Daniela Tatarku a Jany Szabóovej sme potom doladili detaily,“ dodal.

Timotej Škrepták je vďačný za príležitosť zúčastniť sa v tejto súťaži. Danú tému pretavil do Túlajúceho sa robota v domácnosti. „Osobne som úspech nečakal, preto som po oznámení výsledkov vybuchol šťastím. Radovali sme sa spolu s Jánom a učiteľkou Szabóovou, ktorá ma pri práci usmerňovala,“ povedal Timotej.

Pedagogička Jana Szabóová ocenila, že chlapci poňali tému s nadhľadom a humorom. "Napriek sťaženým podmienkam počas dištančnej výuky sa im podarilo vytvoriť výtvarne a technicky kvalitné, ale najmä ideovo nápadité diela. Ako hlavnú inšpiráciu som im prehrala rozhlasovú hru Karla Čapka R.U.R a motivovali sa aj inými dielami s futuristickou a sci-fi témou,“ povedala.

Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová je jedinou strednou školou s audiovizuálnym zameraním na Slovensku. Všetkým záujemcom o masmédiá, audiovíziu, multimédiá, či počítačový dizajn ponúka štúdium v štvorročnom odbore Obrazová a zvuková tvorba - kamera, zvuk strih, alebo Virtuálna grafika. Okrem toho ponúka odbor Masmediálna tvorba pre budúcich redaktorov, hovorcov, či moderátorov. Pre študentov s maturitou ponúka trojročné vyššie odborné štúdium v odboroch Filmová a mediálna tvorba, Fotografia, Grafika vizuálnych komunikácií a Animovaná tvorba s titulom diplomovaný špecialista (Dis.).

Filmová škola bola zaradená do siete škôl a školských zariadení SR rozhodnutím MŠ SR č. 8796/2003-09 zo dňa 21.1.2004. 

pic
Ján Kuciak. Foto: SŠUPF
pic
Timotej Škrepták. Foto: SŠUPF
pic
Vľavo Túlajúci sa robot Timoteja Škreptáka, vpravo Robot Jána Kuciaka. Foto: text

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]