Autor textu: TASR
03.11.2021

Univerzitný festival Unium prilákal aj v online forme tisícky divákov

Podujatie vyvrcholilo vernisážou dvoch umeleckých výstav.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Štefan Puškáš

Ružomberok 3. novembra (TASR) – Program premiérového ročníka akademického festivalu Unium 2021, ktorý sa koncom októbra konal na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku, sledovali prostredníctvom online vysielania bezmála dve tisícky ľudí. TASR o tom v stredu informoval Martin Pinkoš z KU.
      
Počas troch dní na univerzite zorganizovali interpretačnú súťaž v hre na klavíri a organe, ale aj sólovom a komornom speve. Študentská umelecká činnosť mala v rámci Uniumu svoje 17. pokračovanie. Ťahákom bola aj literárna súťaž Slávme to spoločne. Už šiesty ročník podujatia venovaného tvorbe a interpretovaniu poézie bol venovaný osobnosti a tvorbe predstaviteľa katolíckej moderny Janka Silana.
     
"Program festivalu dopĺňali besedy a workshopy so spisovateľmi na ružomberských stredných školách, svätá omša, moderovaná adorácia, ale najmä diskusie s prozaikmi a básnikmi," pripomenul Pinkoš. Podujatie vyvrcholilo vernisážou dvoch umeleckých výstav.
      
Festival plánovali zorganizovať ešte na jeseň 2020, keď si univerzita pripomenula 20. výročie vzniku. Pre pandemickú situáciu ho napokon museli dvakrát odložiť. "Napriek tomu zvíťazila veľká túžba a snaha festival zorganizovať, keďže KU má veľký ľudský potenciál a priestor na organizovanie a prezentovanie všestranne umelecky ladeného podujatia. V orientácii na hudobné, výtvarné, slovné či spevácke umenie a interpretáciu sme na Slovensku jedineční a želáme si, aby aj toto prispelo k formovaniu mladých ľudí na Slovensku, ale aj budovaniu identity našej univerzity," povedal rektor univerzity Jaroslav Demko.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]