Autor textu: Mária Tarišková
12.10.2021

Brali by ste vlka a leva ako domácich miláčikov?

Hlavná hrdinka nového dobrodružného filmu Vlk a lev áno. Alma má dvadsať, študuje hru na klavíri a nedávno jej umrel dedko. 

Foto: © 2020 Mai Juin Productions - Galatée Films - Wematin Productions - Studiocanal - M6 Films

Bratislava 12.10.2021 (Skolske.sk/OTS)

Po jeho smrti sa rozhodne dať si na čas pauzu od školy a vyráža na ostrov uprostred kanadskej divočiny do domu, ktorý jej starký zanechal. To ešte netuší, že jej život sa čoskoro kompletne prevráti naruby.
 

© 2020 Mai Juin Productions - Galatée Films - Wematin Productions - Studiocanal - M6 Films
​​​​​​​
Po leteckej havárii objaví v lese malé levíča určené na výcvik v cirkuse a v rovnakom čase sa zároveň ujme aj mláďaťa vzácneho strieborného vlka, ktoré k nej prinesie vlčica zvyknutá na prítomnosť a priazeň Alminho dedka. Rozhodne sa zvieratá ochrániť pred svetom ľudí a postarať sa o ne. Malý vlk a lev sa k sebe správajú, ako keby boli skutoční súrodenci, stane sa z nich nerozlučná dvojka. Z rozkošných živých „plyšákov“ sa postupne menia na dravé šelmy, no puto medzi nimi a Almou je čoraz silnejšie. Alma učí zvieratá počúvať hru na klavíri a všetci traja spolu tvoria netradičnú rodinku. Idylické spolužitie však netrvá večne. Almu po nehode odvezú do nemocnice, leva odchytia do cirkusu a vlka presunú do rezervácie. Práve posledný menovaný, vlk Mozart, nikdy na „veľkú trojku“ nezabudne a po čase zo zajatia utečie s odhodlaním nájsť svojho levieho „brata“ a potom spoločne aj Almu. Veľké dobrodružstvo dvoch nerozlučných zvieracích kamošov sa práve začína...
 

© 2020 Mai Juin Productions - Galatée Films - Wematin Productions - Studiocanal - M6 Films

Filmov so zvieracími hrdinami ste už určite videli veľa, ale pravdou je, že v súčasnosti si tento žáner vo veľkej miere pomáha digitálnymi efektmi a niekedy dokonca ani pri natáčaní žiadne reálne zvieratá nie sú prítomné. Vlk a lev je však iný prípad, tu sa po celý čas poctivo nakrúcalo s naozajstným vlkom a levom, ktorých sa dokonca tvorcom podarilo skutočne skamošiť. „Výnimočnosť filmu spočíva v tom, že môžeme spoločne na plátne pozorovať dvoch bájnych predátorov, ktorí by v prírode boli prirodzenými nepriateľmi, ako sa stávajú bratmi. Najdôležitejšie pre nás bolo, aby to bolo uveriteľné. Nechceli sme použiť vizuálne efekty. Ich vzťah musel byť skutočný,“ hovorí režisér Gilles de Maistre.
 

© 2020 Mai Juin Productions - Galatée Films - Wematin Productions - Studiocanal - M6 Films

Režisér si na pomoc prizval známeho cvičiteľa zvierat Andrewa Simpsona, ktorý sa preslávil svojou prácou s vlkmi v seriáli Hra o tróny či vo filme Revenant Zmŕtvychvstanie. Ten dal v rezervácii v kanadskom Calgary dokopy štyri vĺčatá a dve levíčatá. Pozoroval, ako sa zvieratá správajú a ako medzi sebou navzájom vychádzajú. Napokon si tvorcovia na natáčanie vybrali dvojicu malých štvornohých „hercov“, ktorí mali medzi sebou najbližší vzťah a zároveň sa najlepšie cítili pred kamerou. Film zachytáva ich rast v reálnom čase a natáčal sa 15 mesiacov. Zo začiatku sa štáb staral najmä o bezpečnosť a pohodlie dvoch malých chlpáčov. Ako však rástli, karta sa obrátila a bolo treba ochrániť predovšetkým štáb. Ľudia teda natáčali v klietkach, pričom zvieratá sa mohli po pľaci voľne pohybovať.
 

© 2020 Mai Juin Productions - Galatée Films - Wematin Productions - Studiocanal - M6 Films

Do hlavnej úlohy tvorcovia hľadali herečku, ktorá sa v prítomnosti dvoch dravých šeliem nebude báť a zároveň bez problémov zvládne natáčanie v divokej a drsnej kanadskej prírode. Napokon ju našli v sympatickej Molly Kunz, ktorá sa na rolu Almy poctivo pripravovala. Pred natáčaním navštívila organizáciu Instinct for Animals v Alberte, ktorá trénuje zvieratá pre film, a zoznámila sa s niekoľkými z nich. Následne sa presunula do Calgary, kde sa prechádzala so svorkou 40 vlkov, aby si na ne zvykla. „Bola to neuveriteľná skúsenosť – pracovať s takými nádhernými zvieratami a vytvárať si k nim vzťah,“ vyznala sa herečka.
 


Okrem nej si v snímke Vlk a lev zahral legendárny Graham Greene, ktorého originálny „kukuč“ môžete poznať napríklad z filmov Tanec s vlkmi, Zelená míľa, Twilight sága: Nov, Chatrč, Wind River či z desiatok ďalších, prevažne indiánskych filmových úloh. Hoci tento populárny herec má už za sebou z minulosti skúsenosť s natáčaním s vlkmi aj levmi, nikdy sa nestretol na jednom pľaci s obidvomi zvieratami naraz. „Myslím si, že ľudia budú prekvapení, ako spolu tie dve zvieratá fungujú. V ich vzťahu je niečo magické, niečo, čo ste nikdy predtým nevideli,“ uviedol Graham Greene.
 

© 2020 Mai Juin Productions - Galatée Films - Wematin Productions - Studiocanal - M6 Films

Ak chcete vedieť, ako to s netradičnými zvieracími kamarátmi napokon dopadne, budete si musieť na film Vlk a lev zájsť do kina. Slovenská premiéra je plánovaná na 14. októbra 2021. Zatiaľ vám však môžeme prezradiť, ako sa skončil príbeh skutočného vlka a leva, ktorí si v snímke „zahrali“. Samozrejme, nijako inak než happy endom. „Po natáčaní som pre nich chcel aj naďalej čo najlepší život, ale bez tých úplne surových zvieracích inštinktov sme ich nemohli pustiť do voľnej prírody. Obidvaja preto zostali spolu v divočine na ostrove v Kanade, kde sme film natáčali,“ uviedol zvierací tréner Andrew Simpson.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]