Autor textu: Zuzana Peternai
27.09.2021

TEDx Youth@Bratislava

Pre tých, ktorý náhodou ešte nevedia, TED (Technology, Entertainment, Design) je každoročná konferencia s heslom „myšlienky, ktoré stoja za rozšírenie“ (ideas worth spreading).

Foto: Zuzana Peternai

Bratislava 27.09.2021 (Skolske.sk)

Skladá sa z prednášok nazvaných TED Talks, na ktoré sú pozvaní zaujímaví hostia z rôznorodých oblastí vedy, techniky, umenia, dizajnu, politiky, vzdelania, kultúry, biznisu, globálnych otázok, technológie a rozvoja a zábavy. Prednášajúci dosiaľ zahŕňali okrem iného laureátov Nobelovej ceny, významné osobnosti z korporátneho sveta, ale aj politiky.
​​​​​​​
Konferencia hosťuje viac než 800 TED Talks, ktoré je možné zadarmo prezerať online. Pri každej relácii je transkript - textový prepis v angličtine. Veľké množstvo relácií je vďaka dobrovoľným prekladateľom preložených do viac než 79 jazykov, vrátane slovenčiny.

pic
Foto: Zuzana Peternai

TEDx Youth@Bratislava je konferencia svetového formátu TEDx (čiže nezávisle organizovaného TED podujatia) organizovaná skupinou kamarátov, mladých Bratislavčanov. Je to podujatie pre stredoškolákov i vysokoškolákov, kde sa kombinujú premietané TEDTalks videá a živé vystúpenia rečníkov, ktorých účelom je podnietiť intenzívne diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine.
​​​​​​​
Tohtoročná konferencia s podtitulom Na vážkach v septembri 2021 sa niesla presne v tomto inšpiratívnom duchu: rozhodovanie v živote mladých od výberu školy či profesie až k tomu, čo si obliecť ráno. Nikdy nevieme, čo nám to rozhodnutie prinesie, čo nás zmení, alebo čo nám rozšíri obzory. Aj o týchto témach hovorili skvelí rečníci, ktorí boli doplnení videami TED talks, hudobnými vystúpeniami Zary Prágerovej a Tamary Kramar a workshopmi, a preto sme sa rozhodli v Gymnáziu P. Pázmáňa s vjm zúčastniť sa.

pic
Foto: Martin Plesch

Eduard Batmendijn programátor zaujímajúci sa o počítačovú bezpečnosť hovoril o digitálnych nástrahách, dôležitosti zabezpečenia počítača heslami a nabádal obecenstvo k nastaveniu bezpečného systému na spravovanie hesiel. Martin Plesch, ktorý pôsobí na Fyzikálnom ústave SAV v Bratislave a pracuje aj na Masarykovej univerzite v Brne je spoluzakladateľom Olympiády mladých vedcov a Ceny Dionýza Ilkoviča. Vo svojom príspevku sa snažil priblížiť svet vedy a výskumu, aby čo najviac mladých sa vybralo práve týmto smerom vo svojom profesionálnom živote.

pic
Foto: Talk Tiny Minor

Ilustrátorka a maliarka Tina Minor sa orientovala na chyby a ako sa ponaučiť z nich, respektíve ako ich využiť na rozvoj osobnosti. Monika Dančová za svojich 28 rokov stihla naozaj veľa: od umenia a kultúry sa dostala k event manažmentu, v rámci ktorého sa venuje rôznym projektom naraz. Vlastným príkladom dokazovala, že človek sa nemusí venovať len jednej oblasti v živote, ako sa to od neho očakáva, ale práve vyskúšaním množstva aktivít môže dospieť k nájdeniu jemu najviac vyhovujúcej práci.

​​​​​​​Dominika Žiaková inšpirovala už len samotným životopisom: vyštudovala financie v mandarínskej čínštine na National Taiwan University, po návrate na Slovensko sa umiestnila v investičnej spoločnosti IPM Group, kde jej zásluhou získala firma desiatky miliónov dolárov na investície. V roku 2019 sa umiestnila v rebríčku Forbes 30 pod 30.

pic
Foto: Ema Müller

Ema Müller, autorka značky Som bohyňa svojím vystúpením pripomenula každej žene, aká je bohovská presne taká, aká je. Sympatický pár Ľuba Lapšanská a Tomáš Smejkal ako pracovne vyťažení lekári sa jeden deň rozhodli nechať svoj život, dať výpoveď a vydať sa na trojročnú cestu na bicykli z Kanady do Argentíny. Filippo Polizzy objasnil, ako sa tredičný proces rozhodovania spotrebiteľov zmenil s internetom.

​​​​​​​Kriminálny psychológ, právnik a bezpečnostný analytik Ondrej Kubík sa dlhodobo špecializuje na psychologické posudzovanie vierohodnosti, forenznú, kriminálnu a vyšetrovaciu psychológiu a psychologicko-taktické otázky vedenia výsluchov s rôznymi kategóriami osôb. Vo svojej reči upozornil poslucháčov na rôzne typy lží, že klamať sa nevyplatí a lož vždy dobehne človeka.

pic
Foto: Duo Sexuálna výchova

Na záver sa predstavili autorky úspešného podcastu Sexuálna výchova Vala a Miška a rozprávali o svojich skúsenostiach pri tvorbe svojich epizód a o výsledkoch výskumov. Ich mimoriadny úspech medzi mladými je spojený s otváraným tabuizovaných tém a v snahe suplovať chýbajúcu sexuálnu výchovu v školách.
​​​​​​​
Program, prednášajúci, workshopy a rôzne vystúpenia nás nesklamali, ani perfektná organizácia celého podujatia. O rok sa vrátime zas.

pic
Foto: Účastníci z Gymnázia P. Pázmáňa s vjm

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]