Autor textu: Andrea Petrencová
21.09.2021

8 tipov, s ktorými bude štúdium na diaľku ľahšie

Viac ako rok máme na všetkých typoch škôl dištančné vzdelávanie a zrejme sa v ňom bude v nejakej miere pokračovať.

Zdroj: Unsplash

Bratislava 21.09.2021 (Skolske.sk/OTS)

Niektorí si cenia jeho výhody, cítia sa viac v bezpečí a radi ušetria čas, ktorý strávili dochádzaním. Iným nevyhovuje a bojujú s problémami so sústredením a produktivitou. Nielen pre nich sme pripravili tipy, s ktorými bude štúdium na diaľku ľahšie.

1. Vytvorte si tichý študijný priestor

V dome plnom ľudí, ktorí tiež pracujú, učia sa alebo sa hlučne hrajú, sa sústredí len ťažko. Vytvoriť si vhodné prostredie na štúdium je preto veľmi dôležité. Môže to byť samostatná izba alebo tichý kút, ktorý si na tento účel prispôsobíte.

Vybavte ho kvalitnou stoličkou, stolom s odkladacím priestorom, kde budete mať miesto na všetko, ako písacie potreby, slúchadlá či knihy.

Ak je váš domov príliš malý a pracovať môžete napríklad len v kuchyni, nastavte bariéry „psychologické“. Vysvetlite ostatným obyvateľom, že potrebujete niekoľko hodín ticha na štúdium, a poproste ich, aby vás nerušili. 

Zdroj foto: Unsplash

2. Odstráňte rušivé vplyvy

Keď sedíte na hodine v triede a začnete sa hrať s mobilom, zrejme vás učiteľka okríkne. Doma, za vypnutou kamerou, ale nevidí, čo robíte, a tak ľahko skĺznete k prokrastinácii. Kontrolujete sociálne siete, sledujete, čo práve vysiela televízia.

V čase určenom na štúdium sa od týchto rušení izolujte. Na stole majte len to, čo potrebujete, vypnite televízor, hlasnú hudbu a odložte mobil do inej miestnosti.

3. Tvárte sa, akoby ste chodili na hodiny do ozajstnej školy

Bez pravidelného dochádzania do školy ľahko prepadnete zlozvykom, ktoré ovplyvnia aj vašu produktivitu a sústredenie. Ponocujete a potom sa posadíte k počítaču v pyžame a so zalepenými očami. V takomto stave by ste do školy nešli, tak prečo sa tak pripájať na online hodiny?

Aj počas online výučby dodržiavajte pravidelný režim. Chodievajte spať skôr a každý deň v rovnakom čase. Osprchujte sa, oblečte sa, dajte si výdatné raňajky a „choďte do triedy“. Najlepšie včas.


Zdroj foto: Unsplash

4. Naučte sa používať nástroje, ktoré potrebujete 

Jedným z najväčších žrútov času sú technické problémy. Jednému nejde zvuk, druhému video, a ani sa nenazdáte a polovica hodiny je preč. 

Naučte sa efektívne používať svoj počítač a dbajte na to, aby bol vždy nabitý alebo pripojený. Pred pripojením na hodinu si skontrolujte zvuk a video. Ešte lepšie je, keď to raz poriadne nastavíte a potom sa tým už nemusíte zaoberať. 

Zoznámte sa aj s programami či softvérom, ktorý potrebujete na štúdium. Uložte si dôležité stránky a dokumenty, aby ste po nich zakaždým nemuseli pátrať.

5. Robte si poznámky

Rovnako, ako pri tradičnom vzdelávaní v triede, aj počas online hodiny vám písanie poznámok pomôže zapamätať si dôležité informácie a sústrediť sa na to, čo vyučujúci hovorí.

Poznámkujte tak, ako to vyhovuje vám. Niektorí píšu ručne a text si označujú zvýrazňovačmi, iní radšej používajú textový dokument v počítači. Je to jedno, ide o to, aby ste poznámky mali, keď ich budete potrebovať.

Ak je pre vás aj s poznámkovaním ťažké sústrediť sa na dlhšie lekcie, nahrajte si ich (s povolením učiteľa), a vráťte sa k nim v kratších, ľahšie stráviteľných úsekoch.

Zdroj foto: Unsplash

6. Pýtajte sa

Ak máte s učivom problém, ak niečomu nerozumiete, buďte proaktívni. Pýtajte sa hneď, ako vám nie je niečo jasné. Profesori sú tu na to, aby vám pomohli.

Učivo väčšinou nadväzuje a z nepochopenia malého detailu môžete mať veľký problém na teste. Nepremrhajte preto svoju šancu na vysvetlenie. Získať pomoc je pri online štúdiu predsa len o niečo zložitejšie.

Navyše, ak budete na hodine aktívny, ľahšie ostanete sústredený.

7. Cez prestávky sa vzdiaľte od počítača

Prestávky, ktoré počas lekcií máte, by ste nemali tráviť pozeraním na obrazovku. Vzdiaľte sa od nej a nechajte mozog a oči oddýchnuť si. Uvarte si čaj, pohrajte sa so psom, doplňte tekutiny. Ponaťahujte sa alebo, ak máte dosť času, choďte sa prejsť.

Zdroj foto: Unsplash

8. Ostaňte v kontakte so spolužiakmi

Hoci sa fyzicky stretávať nemôžete, ostaňte v spojení aspoň cez internet. Možno zistíte, že viacerí zápasíte s rovnakým problémom a skôr nájdete riešenie. 

Socializujte sa, zídite sa pri večerných online aktivitách, nielen na hodinách. Neriešte len štúdium, zaujímajte sa o to, kto sa ako má a podporte sa navzájom. A aj učenie vám potom pôjde ľahšie. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]