Autor textu: TASR
08.09.2021

Prezidentka vymenovala rektorov STU a VŠ ekonómie a manažmentu verejnej správy

Ak sa majú naše univerzity stať kľúčovými centrami rozvoja, potrebujú nový silný impulz na kvalitatívnu zmenu, poznamenala Čaputová.

Na snímke rektor Slovenskej technickej univerzity Oliver Moravčík počas vymenovania prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. TASR - Dano Veselský

Bratislava 8. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v utorok v priestoroch Prezidentského paláca Olivera Moravčíka za rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Ľuboš Cibák povedie v nasledujúcich rokoch Vysokú školu (VŠ) ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave.
      
Hlava štátu vo svojom príhovore uviedla, že viesť vysokú školu a vystupovať v jej mene je nielen veľká česť, ale aj veľká zodpovednosť. "Tak ako každý rektor a rektorka každej vysokej školy máte aj vy zodpovednosť nielen voči učiteľom, študentom a zamestnancom vašej školy, ale aj voči celej spoločnosti," povedala prezidentka. Do funkcie podľa nej vstupujú počas neľahkej doby poznačenej pandémiou. Ako uviedla, udržať dištančné vzdelávanie v takej kvalite, ako je to prezenčné, je dosť zložité.
      
"Naznačujú to aj dáta z prieskumu školákov pod názvom Akademická štvrťhodinka, do ktorého sa na konci letného semestra zapojilo takmer 20.000 študentov. Tento anonymný a doteraz najväčší prieskum vnímania kvality vysokých škôl z pohľadu študentov naznačuje, že aj keď sa pandémiu podarilo zvládnuť z organizačného hľadiska, kvalita vzdelávania utrpela najmä z pohľadu absencie praxe a praktickej výučby," uviedla hlava štátu.
      
"Práve naše univerzity a vysoké školy musia byť laboratóriami, v ktorých sa bude kultivovať zdravý rozum a úcta k pravde. Zároveň by však mali byť príkladom demokratického fungovania a garantovaných akademických slobôd vrátane práva na slobodné vyjadrovanie a zverejňovanie svojich názorov a práva členov akademickej obce voliť orgány akademickej obce a byť do nich volený," povedala Čaputová s tým, že akademická samospráva sa však nesmie uzavrieť do seba.
      
Rektorom uviedla, že tak ako pred ich vysokými školami, aj pred tými ostatnými stojí veľká výzva, a to dostať vysokoškolské vzdelávanie na úroveň, ktorá umožní premenu Slovenska na vedomostnú a inovačnú spoločnosť. "Ak sa majú naše univerzity stať kľúčovými centrami rozvoja, potrebujú nový silný impulz na kvalitatívnu zmenu," poznamenala.

Slovenská technická univerzita v Bratislave sa podľa slov prezidentky vo viacerých oblastiach v hodnoteniach krajiny dlhodobo umiestňuje na najvyšších priečkach. Poukázala, že po absolventoch univerzity je na trhu práce vysoký dopyt. Zároveň ocenila, že Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave ponúka interdisciplinárny prístup, ktorý študentom okrem nosných predmetov umožňuje absolvovať aj základy v oblasti práva či informačných technológií, aby ešte lepšie porozumeli rozhodujúcim procesom vo verejnej správe.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]