Autor textu: TASR
30.08.2021

Na Divadelnej Nitre sa budú zahraničné inscenácie premietať na plátne

Inscenácie sú vybrané tak, aby diváci neboli o zážitok ukrátení ani pre tejto forme prezentácie, sľubujú organizátori.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Nitra 30. augusta (TASR) – Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa tento rok bude konať od 1. do 6. októbra. Najväčšie zastúpenie v hlavnom programe budú mať podľa organizátorov slovenské inscenácie, ktoré do programu vybral kurátor, divadelný vedec a kritik Karol Mišovic. Zahraničné inscenácie premietnu na plátne. 

Na festivale sa predstaví Slovenské národné divadlo s inscenáciou Vojna a mier, Divadlo Andreja Bagara v Nitre s hrou Drotár, Štátne divadlo Košice s predstavením Borodáč, alebo tri sestry i Divadlo Lab s inscenáciou Lebensraum. Slovenskú časť programu doplní hra Čepiec, s ktorou príde na festival Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

Zo zahraničných inscenácií predstaví festival hru Očitý svedok v podaní činohry Národního divadla Praha, Arakadi Zaides odprezentuje v Nitre inscenáciu Necropolis a Compagnie Kadidi/Dorothée Munyaneza hru Sieť. „Zahraničné inscenácie tento rok budeme premietať na plátne v divadle. Pri výbere si však naši kurátori Ján Šimko a Martina Vannayová dali záležať a do programu zaradili kvalitné produkcie, ktorých záznam v sálach sprostredkuje vysoko výkonná technika. Inscenácie sú vybrané tak, aby diváci neboli o zážitok ukrátení ani pre tejto forme prezentácie. Niektoré boli dokonca vytvorené priamo pre sledovanie prostredníctvom videa,“ sľubujú organizátori.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]