Autor textu: TASR
17.08.2021

Gemerský folklórny festival prinesie po pauze aj remeselnícke dvory

 Chýbať nebudú ani detský, spevácky či filmový dvor pre najmenších návštevníkov.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Andrej Galica

Rejdová 17. augusta (TASR) – Gemerský folklórny festival prinesie už po 47. raz do obce Rejdová v okrese Rožňava program plný slovenského folklóru. Súčasťou jedného z najväčších festivalov v Košickom kraji bude aj predstavenie tradičných výrobcov priamo v remeselníckych dvoroch. TASR o tom informovala Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, ktoré podujatie organizuje.

„Do programu podujatia sme tento rok zapojili aj prvý krajský Remeselnícky inkubátor Gemer, vďaka ktorému budú môcť návštevníci festivalu nahliadnuť do vyše tridsiatky remeselníckych dvorov či ochutnať tradičné gemerské špeciality,“ priblížil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V rejdovských remeselných dvoroch bude počas festivalu možné sledovať ukážky tvorby kožiarov, rezbárov, tkáčov, hrnčiarov, kováčov, čipkárok, krasličiarov, košikárov, šperkárov, drotárov či včelárov. Chýbať nebudú ani detský, spevácky či filmový dvor pre najmenších návštevníkov.

Folklórny festival v Rejdovej sa minulý rok pre pandémiu nového koronavírusu nekonal, program aktuálneho ročníka sa uskutoční netradične v centre obce, ktoré miestni nazývajú Pľac.

„Aby sme eliminovali vysokú koncentráciu návštevníkov, namiesto amfiteátra sme vsadili na komornejšie, ale zaujímavejšie prostredie obce, o ktorej sa traduje, že je najrázovitejšou dedinou na Gemeri,“ vysvetlila Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

pic
Ilustračná snímka, FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Gemerský folklórny festival odštartuje vo štvrtok (19. 8.) odbornými prednáškami, prvý deň podujatia zavŕši program v tanečnom dome v Hostinci pod Stolicou. V piatok (20. 8.) program otvoria speváci zo Šombrona v miestnom evanjelickom kostole. Vo večernom programe predstavia regionálne zoskupenia tanečné a hudobné motívy pastierskej kultúry, zástupcovia rusínskych obcí zas návštevníkom priblížia svadobnú tematiku.

V sobotu (21. 8.) sa na festivale predstavia detské folklórne kolektívy i domáce folklórne súbory s vystúpeniami, ktorých ústrednou témou budú dievocké a ženské kolesá. Program tretieho dňa ukončia vystúpenia folklórneho súboru Vepor z Klenovca a ľudovej hudby Stana Baláža z Raslavíc.

Gemerský folklórny festival v Rejdovej organizujú Gemerské osvetové stredisko a obec Rejdová. Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]