Autor textu: TASR
06.08.2021

Mesto Košice rekonštruuje cez prázdniny školy za vyše dva milióny eur

Komfort škôlkarov a zamestnancov materských škôl zlepšia aktuálne stavebné práce za takmer 750.000 eur.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Martin Baumann

Košice 6. augusta (TASR) – Letné prázdniny využíva mesto Košice na opravy a rekonštrukčné práce na materských a základných školách. Tie v súčasnosti prebiehajú na troch desiatkach škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta za celkovo viac ako dva milióny eur. Informoval o tom košický magistrát. 

Komfort škôlkarov a zamestnancov materských škôl zlepšia aktuálne stavebné práce za takmer 750.000 eur. Viac ako tretina tejto sumy pôjde na rekonštrukciu kuchyne so zázemím v Materskej škole (MŠ) Smetanova, odstránenie statických porúch v MŠ Čordákova a rekonštrukciu plynovej kotolne v MŠ Kavečany.

Takmer štvrť milióna eur je určených na výmenu okien a dverí v materských školách na Cottbuskej, Hemerkovej, Čordákovej, Hronskej a Ipeľskej ulici, v Kavečanoch a v mestskej budove na Jegorovovom námestí. Ďalších 165.000 eur sa použije na rekonštrukcie sociálnych zariadení v škôlkach na Trebišovskej, Palárikovej a Budapeštianskej 1. Menšie opravy strešného plášťa sa v súčasnosti robia aj v škôlkach Azovská a Ovručská. 

Obnova základných škôl a základných umeleckých škôl za spolu 1,3 milióna eur zahŕňa opravy fasád, sociálnych zariadení, elektroinštalácií učební či výmenu okien a dverí. „Takmer 400.000 eur pôjde na rekonštrukciu fasády zateplením na Základnej škole (ZŠ) s MŠ Želiarska v Ťahanovciach, na rekonštrukciu školskej kuchyne vrátane zázemia na ZŠ Janigova a do rekonštrukcie vstupného vestibulu ZŠ Bernolákova,“ uviedlo mesto.

Ďalších 352.000 eur smeruje do výmeny okien a dverí na základných školách Krosnianska 2, Postupimská, Požiarnická, Jenisejská a v Základnej umeleckej škole (ZUŠ) na Bernolákovej. V areáli MŠ Budapeštianska 1 a 3 sa už dokončila oprava chodníkov. V rámci nej sa vymenil aj zničený asfaltový kryt komunikácie v ich areáloch.

Vynovené strechy budú mať na základných školách Krosnianska 4, Družicova a Kežmarská 30, zrekonštruované sociálne zariadenia na ZŠ Fábryho a Užhorodská. Na ZŠ Kežmarská 28, Fábryho a Tomášikova sa rekonštruujú pôvodné elektroinštalácie. Na Drábovej čakajú žiakov a ich učiteľov krajšie odborné učebne, rekonštrukciou tam prechádza aj systém ústredného kúrenia. V budove ZŠ Park Angelinum sa vymieňajú PVC aj rozvody kanalizácie. 

„V rokoch 2020 - 2021 sme na investície vyčlenili takmer 11 miliónov eur. Keďže sa nám počas verejných obstarávaní podarilo ušetriť priemerne okolo tretiny predpokladaných výdavkov, napokon môžeme uskutočniť ešte viac prác ako sme pôvodne zamýšľali,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček s tým, že plánované sú ďalšie rekonštrukcie. Zámerom je vytvoriť príjemné a zdravé prostredie pre žiakov, učiteľov a ďalších zamestnancov škôl. V minulosti sa podľa primátora v tejto oblasti investovalo veľmi málo. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]