Autor textu: TASR
22.07.2021

Pätica mladých Slovákov vybojovala na medzinárodnej súťaži fyzikov zlato

Slovensko získalo aj ocenenie pre najúspešnejšiu súťažiacu turnaja, ktoré získala kapitánka tímu Veronika Ucekajová.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Henrich Mišovič

Bratislava 22. júla (TASR) - Slovenskí stredoškolskí študenti sa na medzinárodnej fyzikálnej súťaži Medzinárodný turnaj mladých fyzikov v Kutaisi v Gruzínsku umiestnili na prvom mieste v absolútnom poradí a získali tak zlaté medaily. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe.
      
Turnaj mladých fyzikov je stredoškolská súťaž, ktorú organizačne zastrešuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. V rámci turnaja riešia päťčlenné tímy takmer celý rok úlohy, ktoré zväčša nie sú ešte dostatočne teoreticky a prakticky preskúmané. Študenti riešia fyzikálne fenomény, ktorých výskum sa začína sériou experimentov a pokračuje teoretickými hypotézami, ktoré sú následne porovnávané a verifikované. Po vyriešení jednej takejto úlohy si počas súťaže musí člen družstva obhájiť toto riešenie v podobe prezentácie pred oponentom, recenzentom a odbornou porotou pozostávajúcou z vedcov venujúcich sa rôznym oblastiam fyziky. Tieto riešenia presahujú bežné znalosti stredoškolského študenta.
      
Tento rok sa členovia tímu v zložení Veronika Ucekajová, Karolína Jediná, Daniela Vasiľová, Nina Nevláčilová a Michal Varšányi dokázali prebojovať až do finále o prvé miesto. Slovensko získalo aj ocenenie pre najúspešnejšiu súťažiacu turnaja, ktoré získala kapitánka tímu Veronika Ucekajová.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]