Autor textu: Peter Bercik
16.06.2021

Pandémia znásobila kreativitu súťažiacich v MobilFeste 

Medzinárodný festival videofilmov natočených mobilom vyhlásil víťazov 6. ročníka.

Z vyhlasovania výsledkov a premietania ocenených videí. Foto: SŠUPF. 

Košice 16.06 .2021 (Skolske.sk) Menej, ale kreatívnejšie a kvalitnejšie, aj tak by sa dal stručne zhrnúť tohtoročný MobilFest, výsledky ktorého vyhlásila porota uplynulý týždeň. Šiesty ročník medzinárodného festivalu videofilmov natočených mobilom, ktorý organizujú Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová (SŠUPF) Petzvalova 2 v Košiciach a fy AUVID Košice, poznačila pandémia iba čiastočne. 

Súťažilo síce o niečo menej príspevkov, konkrétne 29 od 24 autorov, ale ako skonštatovali členovia poroty Peter Hrabinský a Jaroslav Kerner, dané protipandemické obmedzenia donútili zúčastnených k väčšej kreativite a zároveň im umožnili venovať sa dôslednejšie samotnej realizácii diel. 

Výkonný riaditeľ festivalu Walter Uhrík vidí okrem tohto aspektu zvýšenú kvalitu prihlásených videí aj v čoraz väčších technologických možnostiach mobilných telefónov a ich doplnkov. „Napríklad stabilizátory sú dnes súčasťou takmer každého diela a výrazne sa zlepšila aj zvuková stránka prihlasovaných videí,“ povedal na vyhlasovaní víťazov Walter Uhrík, ktorý je zároveň zástupcom riaditeľky pre umeleckú prax na spomínanej filmovej škole. Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja (KSK), ocenil každoročne sa zvyšujúcu nápaditosť diel. „S hrdosťou pozorujem, ako sa každým rokom vaše filmy zlepšujú. Sú originálnejšie, pestrejšie a profesionálnejšie,“ odkázal autorom. 

Prezidentom festivalu je od jeho vzniku v roku 2014 populárny hudobník a zabávač Marián Čekovský. „Mobil nie je na to, aby sme sa jeden od druhého odlišovali, ale aby sme sa lepšie spoznávali a boli si jeden druhému bližší aj prostredníctvom filmu,“ povedal Čekovský, ktorý bol zároveň čestným predsedom poroty. Okrem neho hodnotili prihlásené diela aj režisér a strihový majster Peter Hrabinský, režisér Jaroslav Kerner, režisér a zvukový majster Walter Uhrík a režisér Peter Kováčik. 

pic
Víťaz v kategórii Dospelí Julián Bosák. Foto: SŠUPF

V šiestom ročníku Mobilfestu sa súťažilo v dvoch kategóriách - Dospelí a Študenti a žiaci. Špeciálnou kategóriou bol videoklip na tému Dovolenka v Košickom kraji. Prvé miesto v kategórii Dospelí získal Julián Bosák z Košíc za film Neuralink. Prvé miesto v kategórii Študenti a žiaci získali dve videá – Dominik Fuksz z Košíc za dielo Za monitorom a Lívia Kanócz s videom DneŠOK? Prvé miesto v kategórii Dovolenka v košickom kraji získala Nikola Macejová z Prešova s videom Kraj môjho srdca. Vyhlasovanie víťazov a ocenené diela nájdete na stránke MobilFestu alebo na platforme YouTube

pic
Víťaz v kategórii Študenti a žiaci Dominik Fuksz. Foto: SŠUPF

Kategórie, ocenení a ich diela:  

Kategória Dospelí:  
1. miesto: Julián Bosák, Košice, Neuralink
2. miesto: Nicol Želtvayová, Košice, Bývalý OD Prior v Košiciach,  Jakub Chochula, Nitra, Zlodeji koní  
3. miesto: Filip Glezgo, Horná Ždaňa, PUPA short film Julián Bosák, Košice, Jazz  Čestné uznanie za kreativitu: Samuel Borsík, Zuberec, Palindróm.    

Kategória Študenti a žiaci:
1. miesto:
Dominik Fuksz, Košice, Za monitorom,  Lívia Kanócz, Trebišov, DneŠOK?  
2. miesto: Lenka Chladná, Bratislava, NE.BOJ  
3. miesto: Kristína Martinu, Košice, Dear Friend

Čestné uznanie za kreativitu:
Martin Belas, Poproč, Time to escape
Samuel Ščerbák, Košice, Cesta na mesiac 1969  

Kategória Dovolenka v Košickom kraji:  
1. miesto:
Nikola Macejová, Prešov, Kraj môjho srdca.    

pic
Víťazka v kategórii Študenti a žiaci Lívia Kanócz. Foto: SŠUPF
pic
Víťazka v kategórii Dovolenka v Košickom kraji Nikola Macejová. Foto: SŠUPF

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]