Autor textu: TASR
15.06.2021

Tomanová: Podmieňovať prístup k vzdelaniu očkovaním či testovaním je nesprávne

Komisárka pre deti tiež odporúča, aby očkovanie vykonával vždy len pediater dieťaťa, ktorý má dieťa v starostlivosti.

Na archívnej snímke detská ombudsmanka Viera Tomanová. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 15. júna (TASR) - Názory, že žiaci budú mať len dve možnosti - očkovanie alebo testovanie na zistenie nového koronavírusu, nie sú v súlade s ústavným právom na vzdelanie. Uplatnenie tohto základného práva každého dieťaťa nie je podmienené podrobením sa očkovaniu, testovaniu ani inému úkonu. V stanovisku to uviedla komisárka pre deti Viera Tomanová.

Komisárka tvrdí, že očkovanie detí nespochybňuje. Nepozdáva sa jej však "nepriamy nátlak na plošné očkovanie maloletých detí proti ochoreniu COVID-19, ktorý sa uskutočňuje vo verejnom priestore a v niektorých školách, formou neúplného a jednostranného informovania o účinkoch vakcín"

Komisárka pre deti tiež odporúča, aby očkovanie vykonával vždy len pediater dieťaťa, ktorý má dieťa v starostlivosti. Zdôrazňuje, že pri deťoch treba postupovať opatrne aj preto, že dlhodobé vedľajšie následky dostupných vakcín nie sú známe. V stanovisku preto apeluje na riadne a zákonné poučenie detí a rodičov pred očkovaním. "Ošetrujúci zdravotnícky pracovník je povinný informovať o účele, povahe, následkoch a zdravotných rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, a teda aj o možných zdravotných rizikách vakcíny a o zdravotných rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti zákonného zástupcu dieťaťa a taktiež dieťa," dodala Tomanová.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]