Autor textu: TASR
10.06.2021

Inštitút vzdelávacej politiky spustil iniciatívu na zrýchlenie digitálnej transformácie škôl

Otestovať a podporiť nápady v oblasti digitalizácie a možnosti ich využitia v širšom meradle umožnia školám 100-dňové akcelerátory.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Bratislava 10. júna (TASR) - Školy získajú odbornú podporu pri digitalizácii výučby. Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) ministerstva školstva spúšťa v spolupráci so Svetovou bankou iniciatívu Projektový šprint. Vybrané základné školy sa budú môcť zúčastniť takzvaných 100-dňových akcelerátorov, ktoré im umožnia otestovať vlastné nápady na zmysluplné využitie digitálnych technológií vo vzdelávaní. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
      
Cieľom je dať školám impulz k digitálnej transformácii, ktorú rozhýbala pandémia, a využiť ju efektívne na zlepšovanie študijných výsledkov žiakov či znižovanie rozdielov medzi nimi. Ministerstvu prinesie tento projekt okrem samotnej podpory digitalizácie škôl aj informácie o tom, ako efektívnejšie implementovať aj iné plánované reformy.
      
Rezort školstva konštatuje, že prechod na dištančnú výučbu počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 bol náročný pre všetkých. Učitelia a žiaci sa museli presunúť do online priestoru, alebo nájsť iný spôsob prístupu k vzdelávaniu. Pandemické opatrenia odhalili výzvy vo vzdelávaní, na ktorých je potrebné intenzívne pracovať.
      
Otestovať a podporiť nápady v oblasti digitalizácie a možnosti ich využitia v širšom meradle umožnia školám 100-dňové akcelerátory. "Ide o osvedčenú metódu, ktorej podstatou je rýchle testovanie rôznych riešení s cieľom vybrať tie najvhodnejšie na dosiahnutie požadovaných zlepšení alebo výsledkov. Projektový šprint sa používa v rôznych krajinách najmä vtedy, keď ministerstvá potrebujú naštartovať alebo zrýchliť reformy či získať informácie, potrebné pre efektívnu implementáciu súvisiacich opatrení," uviedol rezort školstva.
      
V prípade záujmu o zapojenie sa do projektu môžu základné školy kontaktovať Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR do 30. júna na e-mailovej adrese [email protected]. Metodika výberu škôl bude nastavená počas leta s ohľadom na prejavený záujem a personálne kapacity ministerstva.
      
Projekt Digitálna transformácia a kurikulárna reforma škôl na Slovensku je financovaný Európskou komisiou v rámci podpory štrukturálnych reforiem a bude trvať dva roky. Súčasťou projektu bude vytvorenie metodiky pre akcelerátory, ako aj jej praktická aplikácia v spolupráci so školami. V závere projektu bude vydaná príručka s výsledkami a poznatkami z akcelerátorov, ktoré sa uskutočnili vo vybraných školách.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]