Autor textu: TASR
20.05.2021

Začal sa druhý ročník národného oceňovania Angažovaná škola

Hlavnou myšlienkou oceňovania má byť vyzdvihnutie škôl, ktoré do klasickej výučby aplikovali výchovu k dobrovoľníctvu prostredníctvom modernej stratégie service learning.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Roman Hanc

Štartuje druhý ročník národného oceňovania materských, základných a stredných škôl Angažovaná škola. Ide o oceňovanie škôl, ktoré svoje vzdelávanie prepájajú s dobrovoľníckymi projektmi zameranými na pomoc v komunite. Projekty možno prihlásiť do 15. júla na stránke www.angazovanaskola.sk/prihlaska. TASR o tom informovali z Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií (PDCO), ktorá oceňovanie organizuje.

Hlavnou myšlienkou oceňovania má byť vyzdvihnutie škôl, ktoré do klasickej výučby aplikovali výchovu k dobrovoľníctvu prostredníctvom modernej stratégie service learning. "Tá je zameraná na prepojenie tradičného vyučovania s realizáciou dobrovoľníckych projektov na školách, ktoré pomáhajú miestnej komunite a rozvíjajú u žiakov solidaritu, vzájomné pochopenie a aktívne občianstvo," priblížila Platforma.

Prihlasovanie projektov je možné od 20. mája do 15. júla. Po uzavretí prihlasovania prejdú projekty podľa slov platformy hodnotením komisie zloženej z odborníčok venujúcich sa stratégii service learning, aj odborníčok z mimovládneho sektora, akademickej sféry a ministerstva školstva. Výsledky zverejnia v októbri 2021. Víťazi postúpia do medzinárodného kola, kde sa stretnú najlepšie projekty šiestich krajín Európy. Platforma pripomenula, že minulý rok získal slovenský projekt druhé miesto.

Prezidentka PDCO Alžbeta Brozmanová Gregorová ocenila, že pre potrebu rozvíjať stratégiu service learning na školách nachádzajú pochopenie u kvalitných partnerov, vďaka ktorým môžu budovať stabilnú budúcnosť oceňovania a hodnotu značky Angažovaná škola, ale rovnako aktívne pracovať na rozvoji stratégie. Vyzdvihla najmä podporu zo strany Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR a ministra Branislava Gröhlinga (SaS), ako aj podporu Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Práve Gröhling mal v pondelok (17. 5.) podpísať s platformou memorandum o vzájomnej spolupráci na oceňovaní, na základe ktorého sa bude ministerstvo podieľať na propagácii ocenenia aj na vyhodnocovaní prihlásených projektov a udeľovaní ocenení školám, ktoré sa v danom ročníku stanú držiteľmi oficiálnej značky Angažovaná škola.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]