Autor textu: TASR
20.05.2021

Učiteľ dejepisu a talentovaná maliarka pripravujú knihu Slovensko v čase

Autorsky na publikácii pracuje Stanislav Šipkovský, aktívny učiteľ dejepisu na súkromnej základnej škole v Banskej Bystrici.

Na archívnej snímke slovenská vlajka a Bratislavský hrad. FOTO TASR - Martin Baumann 

Bratislava 20. mája (TASR) - Významné historické míľniky Slovenska bude možné čoskoro spoznávať za 69 minút. Budú stvárnené formou digitálnej maľby v knihe Slovensko v čase, ktorú pripravujú učiteľ dejepisu a talentovaná maliarka. Kniha od banskobystrického vydavateľstva predstaví príbeh Slovenska ako malej krajiny s veľkou minulosťou v populárnej dynamickej forme. "A nielen doma, ale aj v zahraničí, pretože bude dvojjazyčná – v slovenčine aj v angličtine." TASR o tom informovala média manažérka Andrea Farkašová.
      
Dodala, že autorom myšlienky je Milan Paprčka, ktorý už má autorské skúsenosti s historickými projektmi - mapami Slovensko v čase, Veľká Morava, 100 rokov ČSR a leteckou mapou SR "Štefánik". Podľa Paprčku je nová kniha o histórii Slovenska použiteľná ako reprezentačný dar aj ako učebná pomôcka.
      
Autorsky na publikácii pracuje Stanislav Šipkovský, aktívny učiteľ dejepisu na súkromnej základnej škole v Banskej Bystrici. "Národné dejiny sú z dlhodobého hľadiska pre žiakov na základných školách menej zaujímavé. Žiaci si myslia, že naša história je oproti svetovým či európskym dejinám akási nudnejšia, bez hrdinov, veľkých vojenských stretov, či pozoruhodných príbehov," konštatoval Šipkovský. Cieľom knihy je podľa neho poukázať na to, že dejiny Slovenska nie sú len Jánošík alebo Štúr: "Mojou snahou je preto zachytiť výjavy z našej minulosti v dynamických živých obrazoch, ktoré demonštrujú kľúčové udalosti našej histórie bez toho, aby žiaci museli čítať únavné texty a orientovať sa v ´oceáne´ dátumov."
      
Publikácia bude pozostávať z vyše 140 významných historických udalostí zobrazených technikou digitálnej maľby. Ide o ručnú maľbu, ktorá však neprebieha štetcom na plátno, ale pomocou grafického tabletu a dotykového pera. O moderný spôsob maľby sa postarala len 18-ročná, talentovaná maliarka Bianka Horáčeková.
      
Súčasťou knihy budú aj príbehy a história obcí, miest, spoločností a škôl, ktoré majú možnosť sa aktívne zapojiť do projektu a stať sa tak súčasťou obsahu knihy. Udalosti so znázorneným letopočtom budú usporiadané chronologicky počnúc pravekom, končiac aktuálnym historickým míľnikom – pandémiou ochorenia COVID-19. Skutočným koncom knihy však nemá byť pandémia, ale vízia budúcnosti Slovenska. "Aj keď sa Slováci radi podceňujú, tvoria veci, ktoré majú svetový význam, a tieto odkazy na budúcnosť budú tvoriť poslednú maľbu," naznačil Paprčka.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]