Autor textu: TASR
17.05.2021

PS chce riešiť problém s nedostatkom miest v škôlkach

Simona Petrík poukázala na to, že Slovensko sa borí s nedostatkom miest v materských školách už viac ako 12 rokov.

Simona Petrík, foto z archívu. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 17. mája (TASR) - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) chce vyriešiť problém s nedostatkom miest v materských školách zavedením detských skupín. Nezaradený poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek na júnovú schôdzu parlamentu plánuje predložiť zákon o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách. Uviedol to v pondelok počas tlačovej konferencie.

"V roku 2019 bolo zamietnutých 11.000 žiadostí rodičov o miesto dieťaťa v škôlke," uviedla členka PS Simona Petrík. V roku 2020 to bolo podľa nej až okolo 18.000 zamietnutých žiadostí a problém, ako tvrdí, môže s nedostatkom kapacít nastať aj tento rok. Poukázala na to, že Slovensko sa borí s nedostatkom miest v materských školách už viac ako 12 rokov. Problém sa podľa nej nevyrieši len výstavbou nových budov. Druhým problémom je, ako tvrdí, dlhodobo neriešená raná starostlivosť o deti vo veku do troch rokov.

"Náš návrh na zavedenie detských skupín do zákona by efektívne riešil obe situácie. Ide o lacnejšiu, flexibilnejšiu a dostupnejšiu alternatívu jaslí a škôlok, ktorá vie pomerne rýchlo rozšíriť ponuku dostupnosti služieb pre deti v podstate od nula do šiestich rokov, respektíve do veku, keď majú deti nastúpiť na povinnú školskú dochádzku," vyhlásila Petrík. Ako ďalej vysvetlila, detské skupiny sú forma starostlivosti o deti, ktorá sa môže realizovať aj inde ako v jasliach či materských školách, a je predpoklad, že na to budú využité už existujúce priestory.

Detské skupiny by mohli byť podľa Petrík zriadené napríklad v priestoroch zamestnávateľa alebo by ich mohli zriaďovať obce, mestá, cirkvi, vysoké a stredné školy, nadácie a občianske združenia. "Detskú skupinu si však za splnenia potrebných hygienických a pedagogických podmienok môžu založiť aj napríklad mamy na rodičovskej dovolenke, ktoré na to budú mať vhodné priestory a odbornú spôsobilosť," uzavrela Petrík. Ako dodala, v susednej Českej republike detské skupiny už niekoľko rokov fungujú.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]