Autor textu: TASR
13.05.2021

Múzeum školstva a pedagogiky sa do noci múzeí zapojí virtuálnou prehliadkou

Výstava predstavuje niekoľkoročnú spoluprácu múzea s Ateliérom reštaurovania výtvarných diel vytvorených na papieri a fotografie Vysokej školy výtvarných umení.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Radovan Stoklasa

Bratislava 13. mája (TASR) - Aj napriek tomu, že Múzeum školstva a pedagogiky, ktoré sídli v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, ostáva pre verejnosť naďalej zatvorené, pripravilo pre návštevnícku verejnosť virtuálnu prehliadku výstavy s názvom Fenomén spolupráce. Výstavu v múzeu spustia v sobotu 15. mája počas podujatia Noc múzeí a galérií. TASR to potvrdila Zuzana Kunšteková z Múzea školstva a pedagogiky, ktoré organizačne patrí pod Centrum vedecko-technických informácií SR.
      
Výstava predstavuje niekoľkoročnú spoluprácu múzea s Ateliérom reštaurovania výtvarných diel vytvorených na papieri a fotografie Vysokej školy výtvarných umení. "Aj keď každé pracovisko má svoje špecifické poslanie, obnova krehkej papierovej krásy i v podobe hodnotných školských zbierok bola tým momentom, kde sa tieto celoštátne inštitúcie vzájomne stretli. Výsledkom sú pre múzeum obnovené a správne ochránené školské pamiatky a pre vysokú školu edukovaní, zruční študenti, ktorí sa prácou s predmetmi historickej hodnoty približujú k svojmu snu – stať sa zodpovedným a odborne pripraveným reštaurátorom," uviedla Kunšteková.
      
Link na virtuálnu prehliadku novej výstavy Múzea školstva a pedagogiky bude sprístupnený od soboty na webe múzea wwww.msap.sk. Virtuálna prehliadka tu bude prístupná aj po skončení Noci múzeí a galérií.  
      
Od roku 1977 oslavujú múzejníci Medzinárodný deň múzeí podujatím Noc múzeí a galérií, ktoré sa realizuje pod patronátom Rady Európy. Hlavnou myšlienkou podujatia je v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany, a pútavými programami či neformálnym vzdelávaním šíriť informácie o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín Európy.
      
Múzeum školstva a pedagogiky je momentálne pre verejnosť zatvorené, program ponúka prostredníctvom webovej stránky. "Pre verejnosť sa Múzeum školstva a pedagogiky otvorí po zrealizovaní expozície o histórii školstva na Slovensku, na ktorej sa aktuálne pracuje," uzavrela Kunšteková. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]