Autor textu: TASR
12.05.2021

Via Iuris a Dajme deťom hlas kritizujú reakciu Generálnej prokuratúry

Organizácie tvrdia, že kým GP SR rozhodla, prestalo platiť aj posledné namietané rozhodnutie ministra a prokuratúra.

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave 15. júla 2020. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 12. mája (TASR) - Organizácia Via Iuris a Iniciatíva Dajme deťom hlas sa v marci obrátili na Generálnu prokuratúru (GP) SR v súvislosti so zatvorením škôl v núdzovom stave. Namietali v ňom, že školy boli zatvorené príliš dlho a zatvárali ich bez zohľadnenia dosahov na mladých ľudí. GP SR však napriek závažnosti problému podľa nich nejednala dostatočne rýchlo, hoci jej to ukladá zákon o prokuratúre. TASR o tom informovala hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.
      
"Dúfali sme, že vzhľadom na závažnosť zásahov do práva na vzdelanie, ktoré postihli v rôznej miere prakticky všetky deti a žiakov, bude prokuratúra konať rýchlo. Promptná odpoveď mohla pomôcť aj ministerstvu školstva prijímať vhodnejšie protipandemické opatrenia v školách," skonštatovala advokátka spolupracujúca s Via Iuris Eva Kováčechová.
      
Organizácie tvrdia, že kým GP SR rozhodla, prestalo platiť aj posledné namietané rozhodnutie ministra a prokuratúra, preto podanie organizácií odložila a k prístupu ku školám a právu na vzdelávanie v núdzovom stave sa nevyjadrila. Podotkli tiež, že napriek tomu, že GP SR môže konať aj iniciatívne, nezohľadnila nijako ani skutočnosť, že zrušené rozhodnutie ministra nahradilo nové, ktoré ďalej ponechalo väčšinu škôl zatvorených.
      
"Slovensko otváralo školy ako posledné už minulú jar, po plošnom testovaní tiež uprednostnilo vianočné nákupy a chaty a aj dnes máme stále doma deti vo veku od desať do 14 rokov v dvoch okresoch a stredoškolákov v takmer polovici okresov a uprednostnili sme fitnescentrá, hotely či tisíc fanúšikov na štadiónoch. Ďalej roztvárame nožnice medzi deťmi, prehlbujeme diskrimináciu a tvárime sa, že je to v poriadku," skonštatovala Andrea Hajdúchová z Iniciatívy Dajme deťom hlas. Zdôraznila, že Slovensko si ďalší školský rok nemôže dovoliť zatvoriť školy.
      
Ak vláda deklaruje záujem poučiť sa zo situácie, musí podľa organizácií pripraviť nový zákon o núdzovom stave. Mal by podľa nich predvídateľným a preskúmateľným spôsobom riešiť všetky zásahy do ľudských práv, ktoré odhalila pandémia, vrátane práva na vzdelávanie. Apelujú tiež, aby kabinet začal nasledovať odporúčania odborných organizácii a príklady iných krajín, a školy nezatváral.

Generálna prokuratúra odmieta kritiku k téme zatvorených škôl

Generálna prokuratúra (GP) SR odmieta kritiku organizácie Via Iuris a Iniciatívy Dajme deťom hlas, ktoré sa na ňu v marci obrátili v súvislosti so zatvorením škôl. Ohradila sa voči tvrdeniam, že by nekonala dostatočne rýchlo. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.
      
Advokátka spolupracujúca s Via Iuris Eva Kováčechová uviedla, že promptná odpoveď zo strany GP mohla pomôcť ministerstvu školstva prijímať vhodnejšie protipandemické opatrenia v školách. "Poverená prokurátorka GP SR rozhodla o spomínanom podnete dva týždne pred uplynutím lehoty, ktorú jej ukladá zákon o prokuratúre. Vyhlásenia organizácie Via Iuris a iniciatívy Dajme deťom hlas preto považujeme za zavádzajúce," reagoval Skladan.
      
Priblížil, že podnet Via Iuris a Iniciatívy Dajme deťom hlas napadol na GP 10. marca. Dvojmesačná zákonná lehota od pridelenia podnetu mala uplynúť 15. mája, pričom podnet sa vybavil 29. apríla.
      
Ako ďalej uviedol, prokurátor si pred preskúmaním skutočností uvedených v podnete musí vyžiadať spisy, ktoré sa vzťahujú k danej veci, a tiež v rámci zabezpečenia súčinnosti aj vyjadrenie orgánu verejnej správy, zákonnosť ktorého preskúmava, pričom v danom prípade bol spisový materiál Ministerstva školstva SR na Generálnu prokuratúru SR doručený až 20. apríla.
      
Skladan dodal, že v čase vybavovania podnetu už namietané rozhodnutia ministra školstva stratili účinnosť a boli zrušené, čím by sa aj za prípadného použitia niektorého z prostriedkov prokurátorského dozoru nedosiahla účinná ochrana a obnova prípadne porušených práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu tak, ako to ukladá zákon o prokuratúre.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]