Autor textu: TASR
12.05.2021

Prezidentka v Kodani otvorila Detskú školu architektúry a staviteľstva

Bibiana je zameraná na inšpirovanie a vzdelávanie detí v oblasti kultúry a umenia prostredníctvom inovatívnych výstav.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová otvorila Detskú školu architektúry a staviteľstva  11. mája 2021 v Kodani. Archívna snímka. FOTO TASR - Martin Baumann

Kodaň/Bratislava 12. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v dánskej Kodani oficiálne otvorila Detskú školu architektúry a staviteľstva neziskovej organizácie Bibiana Danmark. Riaditeľke a kurátorke Bibiany Danmark Janne Bech zároveň odovzdala dary - hmyzí domček a med z prezidentskej záhrady.
      
Inšpiráciou na vznik Bibiany v Kodani bol práve Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave. Obe organizácie spolupracujú a od roku 2011 realizovali aj spoločné podujatia po celej krajine. Bibiana je zameraná na inšpirovanie a vzdelávanie detí v oblasti kultúry a umenia prostredníctvom inovatívnych výstav. Venuje sa fantázii a schopnosti vytvárať nové svety a nové skutočnosti.
      
Janne Bech navštívila bratislavskú Bibianu v roku 2009. Je to podľa nej fantastické miesto a nikde nevidela úžasnejšie spojenie umenia a zmyslového vnímania. Preto sa rozhodla vytvoriť takéto miesto aj v Dánsku. Je to projekt, ktorý v Dánsku chýbal, podotkla Bech.

pic
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (druhá vľavo) a riaditeľka a kurátorka Bibiana Danmark Janne Bechová (druhá vpravo). FOTO TASR - Martin Baumann

V Bibiane sú deti od mladého veku motivované k tomu, aby rozmýšľali o tom, ako má ich mesto vyzerať, aby mali k mestu vzťah a sami povedali, čo by na konkrétnom mieste chceli mať. "Učia sa tak jednak spolupatričnosti a komunitnému životu, ale učia sa aj uvažovaniu o tom, ako mať udržateľné mesto a architektúru," uviedla Čaputová. V Bibiane si pozrela aj výstavu, ktorá bola podľa nej zaujímavá. Všetky ilustrácie v organizácii sú z detských knižiek. Boli tam viaceré expozície, ktoré mali environmentálny rozmer a vedú deti k tolerancii, rôznorodosti a rešpekte inakosti, uviedla prezidentka.
      
Stavebná škola sa nachádza v priestoroch kotlárenskej vyhne v blízkosti tzv. Papierového ostrova, ktorý sa v súčasnosti buduje. Do roku 2030 tak školáci budú mať možnosť oboznámiť sa s tým, ako prebieha výstavba na ostrove od prvých plánov cez kladenie základov až po konečný projekt. Školáci chodia na Papierový ostrov počas celého týždňa, päť dní po päť hodín.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]