Autor textu: TASR
07.05.2021

Tekovské múzeum predstaví príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu

Deň víťazstva nad fašizmom môžu návštevníci osláviť tichou spomienkou na osudy ľudí prežívajúcich tieto neľahké, no kľúčové momenty 20. storočia, skonštatovala Mihálová.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Michal Svítok

Levice 7. mája (TASR) – Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne. Príbehy 15 ľudí, ktorí prežili druhú svetovú vojnu, sú zdokumentované na veľkoplošných transparentoch umiestnených na štyroch vežiach. Tie sa aktuálne nachádzajú v areáli Levického hradu, informovala Nikola Mihálová z Tekovského múzea. Výstava je sprístupnená od 8. mája do 5. júla. 

Medzi hrdinami výstavy nájdu návštevníci hradu Martu Szilárdovú, preživšiu geto, koncentračný tábor Auschwitz a pochod smrti. Ďalším hrdinom je právnik a novinár, väzeň v koncentračnom tábore a partizán Otto Šimko. 

Výstavu už videli ľudia vo viacerých slovenských mestách, v Žiline, Prešove, Topoľčanoch či Revúcej. Hlavným poslaním Post Bellum je zaznamenávanie príbehov. „S mottom 'Dokumentovať, rozprávať, vzdelávať' sa stotožňuje aj múzeum. Keďže to epidemiologická situácia dovolí, súčasťou výstavy budú aj workshopy určené pre žiakov základných a stredných škôl,“ uviedla Mihálová. 

Hlavným cieľom workshopov bude netradičnou zážitkovou formou zoznámiť žiakov s historickými reáliami, ľudskoprávnymi témami a viesť ich tak k tolerancii, porozumeniu a uvedomovaniu si národnej a historickej pamäti. „Deň víťazstva nad fašizmom môžu návštevníci hradu osláviť tichou spomienkou na osudy ľudí prežívajúcich tieto neľahké, no kľúčové momenty 20. storočia,“ skonštatovala Mihálová.



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]