Autor textu: TASR
06.05.2021

Začal sa 10. ročník IT Fitness Testu, dostupný je aj v maďarčine

Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich oblastí: internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje a komplexné úlohy.

Na snímke ministerka investícií a regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) počas tk k  otvoreniu IT Fitness Testu 6. mája 202

Bratislava 6. mája (TASR) - IT Fitness Test, ktorý má za cieľ otestovať digitálne zručnosti žiakov, študentov, učiteľov a širokej verejnosti na Slovensku, sa začal v pondelok (3. 5.) a potrvá do 31. júla. Jubilejný desiaty ročník prináša aj novinku, a to, že test je dostupný aj v maďarskom jazyku. Uviedla to podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) počas štvrtkovej tlačovej konferencie.

Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich oblastí: internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje a komplexné úlohy. Vo väčšej miere sú do testovania zahrnuté úlohy zamerané na prácu s dátami, časť kybernetická bezpečnosť obsahuje napríklad úlohy orientované na oblasť zanechávania digitálnej stopy pri práci so sociálnymi médiami. Pre žiakov je pripravená verzia testu s 20 otázkami, ktorá overí IT zručnosti nevyhnutné pre štúdium na stredných školách. Druhá verzia testu obsahuje 25 úloh a je určená pre žiakov nad 15 rokov.

"Rozvoj digitálnych zručností považujem za nedeliteľnú súčasť moderného vzdelávania. Ich dôležitosť a význam nám v uplynulom roku naplno ukázala pandémia. Zlepšovať svoje digitálne schopnosti museli žiaci, študenti, ale aj mnohí dospelí. Aby bola digitálna transformácia, ktorá čaká našu spoločnosť, spravodlivá, prístup k nej musia mať všetky skupiny obyvateľstva bez rozdielu veku, sociálneho postavenia alebo miesta bydliska," povedala Remišová. Autori testu upozorňujú, že sa v ňom nedá podvádzať. Na jeho vypracovanie si je potrebné vyhradiť 45 až 60 minút času. 



Štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Monika Filipová je rada, že tento rok sa budú môcť žiaci otestovať aj v maďarskom jazyku. Remišová verí, že verzia v maďarskom jazyku prinesie aj vyššiu účasť. Štátna tajomníčka rezortu školstva dodala, že IT zručnosti sú dôležité aj v školstve. 

Prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský poznamenal, že chcú motivovať nielen žiakov a učiteľov, ale všetkých, aby investovali čas na to, aby sa na testovaní zúčastnili. Odborný garant IT Fitness Testu František Jakab z Technickej univerzity v Košiciach poznamenal, že medzi inováciami v tomto roku sú zaradené nové typy otázok, ktoré preveria aj čitateľskú a digitálnu gramotnosť. 



Vlani sa do IT Fitness Testu zapojilo viac ako 21.000 respondentov, dokopy sa za deväť ročníkov zapojilo viac ako 220.000 záujemcov. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]