Autor textu: TASR
30.04.2021

Ondek: Školstvo si v rámci plánu obnovy zaslúžilo viac finančných prostriedkov

​​​​​​​Na vzdelávanie by malo ísť z plánu obnovy 892 miliónov eur.

Na archívnej snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 30. apríla (TASR) - Školstvo si v rámci plánu obnovy zaslúžilo viac finančných prostriedkov. Myslí si to predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku Pavel Ondek, ktorý to uviedol pre TASR.
      
Ondek poznamenal, že školskí odborári mali k plánu obnovy v oblasti školstva viacero pripomienok. Ako tvrdí, na oblasť digitalizácie škôl mohlo byť vyčlenených viac finančných prostriedkov. "Na školstvo by mohlo ísť viac finančných prostriedkov, ale čo je dôležité, nie sú to finančné prostriedky, ktoré budú dané na platy zamestnancov," povedal Ondek. Ako poznamenal, financovať sa však bude vzdelávanie pedagogických zamestnancov.
      
Školskí odborári si v rámci plánu obnovy cenia financie, ktoré pôjdu na odstránenie bariér v školách pre hendikepované deti. "Financie majú ísť aj na tvorbu učebníc, ale aj na tých, ktorí ich tvoria. Tu si myslíme, že by mohla byť určitá selekcia, kto bude o týchto veciach rozhodovať," povedal predseda OZ PŠaV na Slovensku.  
      
Podľa Ondeka Konfederácia odborových zväzov SR, ktorej súčasťou je aj OZ PŠaV na Slovensku, konštatuje, že v celkovom pláne obnovy chýbajú viaceré oblasti, ako je napríklad poľnohospodárstvo. Nedostatky vidia i v sociálnej oblasti. "Všetci zástupcovia Konfederácie odborových zväzov SR sme sa zhodli, že plán obnovy v takejto podobe nie je dobrý pre Slovensko a sú veci, ktoré tam mohli byť zapracované a nie sú," povedal.
      
Na vzdelávanie by malo ísť z plánu obnovy 892 miliónov eur. Z toho na dostupnosť, rozvoj a kvalitu inkluzívneho vzdelávania na všetkých stupňoch 210 miliónov eur, na vzdelávanie pre 21. storočie 469 miliónov eur a na zvýšenie výkonnosti slovenských vysokých škôl 214 miliónov eur. Vyplýva to z plánu obnovy schváleného vládou.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]