Autor textu: Michaela Petrášová
26.04.2021

Nový druh pandémie so sebou priniesol nový druh znečistenia 

Jednorazové rúška a rukavice zaplavujú moria a oceány.

Snímka s názvom California Sea Lion Plays with Mask (Uškatec kalifornský sa hrá s ochranným rúškom) fotoreportéra Ralpha Pacea, ilustračné foto.  FOTO

Bratislava 26.04.2021 (Skolske.sk)

Keď sme sa začiatkom apríla minulého roka utešovali, že v dôsledku pandémie koronavírusu sa zlepší aspoň zlá situácia klimatickej krízy, tak sme boli na omyle. Prešiel rok a radosť z obnovy prírody v dôsledku karanténnych opatrení a zatvorenia obrovských fabrík vystriedala realita. A opäť si za to môžeme sami. 

Chrániť seba alebo prírodu?

Ľudia akoby si museli vyberať. Pred pandémiou už väčšina z nás bola zvyknutá na to, že používa jednorazové plasty iba keď je to nevyhnutné. Bezpečnostné opatrenia však navádzajú k nadmernému používaniu jednorazových plastových výrobkov vrátane ochranných rúšok či rukavíc. Nemyslia to zle – práve naopak. Avšak chráni nás jednorazové rúško v obchode snáď viac ako rúško látkové, ktoré môžeme použiť viackrát? Chránia nás latexové priliehavé rukavice viac ako látkové alebo ešte lepšie – chránia nás viac ako častá dezinfekcia rúk?

Niektorí ľudia si však z týchto odporúčaní urobili dogmu. Myslia si, že keď si budú meniť rúško a rukavice po každom dotyku s cudzím predmetom, tak sa určite nenakazia. Ani to však nemusí byť pravda. Výsledkom tohto celého je to, na čo ochrancovia prírody upozorňovali už dávnejšie. Jednorazové rúška a rukavice končia v mori a pri takom tempe ich tam môže byť čoskoro viac ako medúz.

Covid odpad

Potápači z francúzskej neziskovej organizácie Opération Mer Propre pri pravidelnom čistení Azúrového pobrežia okrem bežného odpadu vyzbierali aj množstvo rukavíc, rúšok a fliaš z dezinfekčných prostriedkov. Tento odpad nazvali covid odpadom. Pritom len samotné francúzske úrady si objednali dve miliardy jednorazových rúšok. Musia si byť vedomí toho, čo riskujeme. Ale to nateraz počká. Momentálne je prednejšia pandémia koronavírusu. A klimatická kríza sa odkladá opäť niekde na neskôr. Veď ona nikam neutečie. 

pic
Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Kedy sa my ľudia poučíme a nebudeme nechávať dôležité veci na neskôr? Kedy si uvedomíme, že boj o zastavenie používania plastových slamiek či plastových tašiek bol úplne zbytočný ak namiesto nich okolo seba začneme rozhadzovať jednorazové rúška a rukavice?

Pandémia koronavírusu sa dá riešiť predsa v rovnakom čase ako klimatická kríza. Pretože oba tieto problémy sa dejú teraz a preto ich je potrebné riešiť v prítomnom čase. Ani jeden z týchto problémov sa neoplatí zľahčovať. Oba nám pekne zavarili a nám neostáva nič iné, len s nimi bojovať. A vyhrať.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]