Autor textu: TASR
12.04.2021

K príležitosti 60.výročia letu do vesmíru pripravilo prierezový dokument

Prierezový dokument je zverejnený na EduTV.

Na nedatovanej snímke je v skafandri sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin. FOTO TASR/AP

Bratislava 12. apríla (TASR) – Svet si pripomína 60. výročie prvého letu do vesmíru, keď kozmonaut bývalého Sovietskeho zväzu Jurij Gagarin obletel jedenkrát Zem. Pri tejto príležitosti pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR prierezový dokument. TASR o tom informoval odbor komunikácie rezortu. Slovensko má zároveň ambíciu stať sa plnohodnotným členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA).
      
Prierezový dokument je zverejnený na EduTV. Záujemcovia sa v ňom môžu napríklad od vedca z Astronomického ústavu SAV Aleša Kučeru dozvedieť o histórii, ktorá predchádzala Gagarinovmu letu, či dobových súvislostiach. "Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella porozpráva o svojom lete do vesmíru, astrobiologička a riaditeľka stanice HI-SEAS Michaela Musilová opíše výskum potenciálneho prežitia na inej planéte," priblížilo ministerstvo.
      
Súčasťou dokumentu je aj aktuálny štatút a možnosti Slovenska zapájať sa do vesmírnych projektov, ktoré sa týkajú aj ESA. Slovenská republika zatiaľ nie je jej plnohodnotným členom, rozhodla sa však zmeniť stav zo spolupracujúceho štátu na pridruženého člena, ktorý krajine prinesie možnosť zapojiť sa do zvýšeného objemu projektov. Ich realizácia znamená posilnenie vedeckého a výskumného potenciálu i šancu ďalšieho rozvoja.
      
"Pre naše firmy možnosť spolupracovať na projektoch pre ESA ako dodávateľ znamená, že nejaká súčiastka vyvinutá alebo aj vyrobená na Slovensku naozaj poletí do vesmíru. Pričom nemusí byť súčasťou nosnej rakety, ale napríklad satelitu, ktorý bude slúžiť na navigáciu, na sledovanie životného prostredia alebo dopravnej situácie," vysvetlil štátny tajomník MŠVVaŠ SR Ľudovít Paulis.
     
Ministerstvo školstva v úsilí posilniť pozície krajiny v tejto oblasti založilo vesmírnu kanceláriu. Jej úlohou je prierezovo koordinovať problematiku na inštitucionálnej báze. Vesmírna oblasť a využitie vesmírnych technológií totiž nie sú iba záležitosťou tohto rezortu, ale aj Ministerstva dopravy a výstavby SR, Ministerstva životného prostredia SR, Ministerstva hospodárstva SR či Národného bezpečnostného úradu. Slovensko má ako pridružený člen víziu stať sa plnohodnotným členom ESA a zaradiť sa tak medzi 22 štátov, medzi ktorými sú napríklad aj Rakúsko a Česká republika.
      
Na podnet Medzinárodnej leteckej federácie bol 12. apríl v roku 1968 vyhlásený za Svetový deň letectva a kozmonautiky. Valné zhromaždenie OSN v roku 2011 vyhlásilo 12. apríl za Medzinárodný deň letu človeka do vesmíru.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]