Autor textu: TASR
12.04.2021

Prieskum: Pandémia negatívne ovplyvnila praktické vedomosti vysokoškolákov

Stáž popri štúdiu doteraz absolvovala len štvrtina študentov.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Milan Kapusta

Bratislava 12. apríla (TASR) - Takmer 45 percent slovenských vysokoškolákov nie je spokojných s dištančnou výučbou na ich univerzite, poukazuje pritom na časté technické problémy i nedostatočnú asistenciu zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu portálu Praxuj.sk, ktorý tiež poukázal na nedostatok príležitostí na praktické vzdelávanie a stáže.
      
"Niektorým študentom pre problémy s internetom neuznali výsledky testov. Sťažujú sa tiež, že v čase pandémie je oveľa väčší dôraz kladený na samoštúdium. To však pri niektorých praktických zadaniach môže byť problém," skonštatoval na základe zistení prieskumu spoluzakladateľ portálu Jozef Gašparík.
      
Oslovení študenti podľa jeho slov poukazujú na to, že rezort školstva neposkytol vysokoškolákom žiadnu pomoc v oblasti zabezpečenia internetu, a to ani v prípade sociálne slabších študentov. "Rovnako im zo strany ministerstva nebola poskytnutá ani materiálna pomoc, akú poskytovali napríklad samosprávne kraje pre študentov stredných škôl," tlmočil vyjadrenia respondentov.
      
Z dotazníkového prieskumu ďalej vyplýva, že každý tretí študent vysokej školy na Slovensku prišiel počas koronakrízy o prácu. Sedemdesiatim percentám z nich sa navyše doteraz nepodarilo opätovne zamestnať.
      
Stáž popri štúdiu doteraz absolvovala len štvrtina študentov. "Alarmujúce je, že takmer tretina opýtaných plánovala stáž v čase pandémie absolvovať, no až v 66 percentách prípadov sa im ju nepodarilo zrealizovať. Koronakríza tak ešte viac prehĺbila problém s absolvovaním stáží, ktoré je komplikované aj počas bežného roka," skonštatoval Gašparík.
      
Portál Praxuj.sk realizoval dotazníkový prieskum od 4. do 11. apríla 2021. Zúčastnilo sa na ňom 2184 respondentov z celého Slovenska. Väčšinu z nich (67,7 percenta) tvorili ženy. Najviac opýtaných bolo študentmi bakalárskeho štúdia (59,5 percenta), vo veku od 21 do 23 rokov (51,6 percenta).

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]