Autor textu: TASR
12.04.2021

Vedci žiadajú od premiéra ospravedlnenie za Matovičove vyjadrenia

Vedci poukazujú, že postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy.

Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) 9. apríla 2021. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 12. apríla (TASR) - Vedci vyzývajú premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby sa v mene vlády ospravedlnil za nevhodné a neprijateľné vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií, ktoré sa dotýkajú ich cti aj dobrého mena SR. Zároveň ho v otvorenom liste žiadajú o verejnú ochranu vedcov, ktorí sa v dôsledku Matovičovho vystupovania stali terčom nenávistných, agresívnych a život ohrozujúcich prejavov. TASR o tom informovala iniciatíva Veda pomáha - COVID-19.

V otvorenom liste sa pripomína, že slovenské vedkyne a vedci, doma aj v zahraničí, dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré koronakríza priniesla, a to aj napriek tomu, že veda a výskum nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín EÚ. "Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich," konštatujú vedci.

Poukazujú na to, že slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy. "Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny," doplnili. Veria, že premiér svojou autoritou pomôžete aj naďalej udržať úspešnú spoluprácu štátnej správy a vedeckej komunity v prospech spoločného cieľa.

Upozornili tiež, že na celom svete je zvykom, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov na to kompetentných rezortov. "Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde," doplnili vedci.

Žiadajú tiež, aby Heger z pozície predsedu vlády urobil všetko pre dodržiavanie pravidiel pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a zabezpečení ich kontroly. "Žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania," podotkli.
List svojím podpisom podporili matematik Richard Kollár, biochemik Pavol Čekan, epidemiologička Alexandra Bražinová, virológ Boris Klempa, šéf lekárskych odborov Peter Visolajský, imunológ Vladimír Leksa, riaditeľka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Silvia Pastoreková či bývalá premiérka Iveta Radičová a niekdajší minister financií Ivan Mikloš.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]