Autor textu: Radoslav Sunitra
12.04.2021

Palínski žiaci si pripomenuli Medzinárodný deň Rómov rôznymi aktivitami

​​​​​​​Snahou učiteľov i žiakov bolo podporiť toleranciu, multikultúrnosť a rozvoj etnickej identity rómskej komunity.

Žiaci vytvorili ilustrácie k rómskym rozprávkam. Foto: Radoslav Sunitra

Bratislava 12.04.2021 (Skolske.sk)

​​​​​​​Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne podporuje inkluzívne vzdelávanie, pretože v tomto inovatívnom prístupe je možné uspokojiť rôznorodé vzdelávacie potreby každého jedného žiaka. Keďže učiteľom záleží na tom, aby všetci ich žiaci zvýšili svoju úspešnosť a plnohodnotne sa začlenili do spoločenského, kultúrneho či ekonomického života, snažia sa vytvárať príležitosti, pri ktorých odlišnosť prospieva efektívnemu a zmysluplnému učeniu sa. Palínska škola sa dokonca stala súčasťou medzinárodného inkluzívneho projektu INSCHOOL, ktorého cieľom je práve podpora takéhoto spôsobu výučby, kde žiakov nevyčleňujú, ale naopak spájajú.

pic
Červené maky vo vlasoch dievčat. Foto: Radoslav Sunitra

​​​​​​​Jedným z dôkazov sú aj aktivity, ktoré pripravili učitelia palínskej školy pre svojich žiakov pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý si pripomíname 8. apríla. Práve v tento deň si palínski žiaci mali možnosť uvedomiť význam a bohatú tradíciu rómskej kultúry. Zároveň to bola príležitosť poukázať na to, že Rómovia sú dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou nášho národa, keďže nás spájajú spoločné hodnoty a kultúrne dedičstvo Slovenska.    

pic
Tvorba ilustrácií. Foto: Radoslav Sunitra

​​​​​​​Tento významný deň odštartovala rozhlasová relácia venovaná Medzinárodnému dňu Rómov a taktiež rómska hymna. Deti v materskej škole si v rámci predčitateľskej gramotnosti vypočuli zaujímavé rómske rozprávky a vytvorili k nim nádherné ilustrácie.
           
​​​​​​​Rómskymi rozprávkami sa zaoberali aj žiaci I. stupňa na hodinách čítania v rámci čitateľskej gramotnosti. Tí sa porozprávali aj o hlavných hrdinoch, pričom sa snažili charakterizovať ich vlastnosti, aby ich mohli neskôr v rámci výtvarnej výchovy čo najvernejšie stvárniť. Žiaci I. stupňa sa pustili aj do výroby jarných dekorácií a nezabudli ani na typický prvok rómskej kultúry, ktorý bezpochybne predstavuje ozdoba vlasov každého rómskeho dievčaťa – červený mak. Starší žiaci pripravili pexeso s rómskymi slovami a uvarili jednoduché rómske jedlo, na základe receptu, ktorý im v rámci online besedy predstavila stará mama jedného zo žiakov.

pic
Žiaci vyrobili krásne ozdoby do vlasov. Foto: Radoslav Sunitra

​​​​​​​Šikovnosť našich žiakov sa prejavila počas celého netradičného dňa, ktorý bol venovaný rómskej kultúre, tradíciám a histórii, čomu nasvedčuje aj zaujímavé dokumentačné video, ktoré žiaci počas celého podujatia natáčali a sami zostrihali.

pic
Príprava chutného rómskeho jedla. Foto: Radoslav Sunitra

​​​​​​​Snahou učiteľov i žiakov bolo podporiť toleranciu, multikultúrnosť a rozvoj etnickej identity rómskej komunity a poukázať na to, že každý z nás je rovnocenným a dôležitým členom našej spoločnosti. Zároveň bolo cieľom tohto podujatia posilniť sebadôveru všetkých žiakov, aby si uvedomili, že dokážu sami vytvoriť niečo zaujímavé, pekné, osožné a potrebné.

pic
O chvíľu bude jedlo hotové. Foto: Radoslav Sunitra
pic
Dobrú chuť! Foto: Radoslav Sunitra

Mgr. Radoslav Sunitra, Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka, Palín 104

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]