Autor textu: Mária Škultétyová
21.02.2021

W. Shakespeare: Vezmite mi česť a vzali ste mi život

„Sľubujem na svoju česť a svedomie,“ takto sľubujú vysoko postavení verejní činitelia vernosť SR a jej zákonom.  

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Jaroslav Novák 

Bánovce nad Bebravou 18.02.2021 (Skolske.sk)

Sľuby zaväzujú. Dodržať ich je prejavom cti a svedomia. Ak má človek svedomie a urobí niečo, čo sa  prieči, nepáči svedomiu, vtedy pocíti, že hryzie. Po jeho uhryznutí nezostanú na tele zuby, lebo svedomie nie je pes, nemá zuby. Zostanú stopy na duši. Ak má človek česť a urobí niečo nečestné, stratí ju. Príde o česť. Je ťažké byť nečestným človekom. Nechcela by som byť v jeho koži. Nečestným človekom ľudia opovrhujú. Osočujú ho, ponižujú, pľujú na neho. Niekedy až do takej miery,  že stratí ľudskú dôstojnosť. Zobrať človeku česť je ako zobrať mu život.
 
Slovo česť poznali už naši dedovia. Hoci chudobní, ale  mali svoju česť. Lebo  Chudoba cti netratí, hovorí ľudové príslovie. Iné zas odkazuje, že  Komu česť, tomu česť, pastierovi trúba. Ináč povedané - každý si zaslúži, čo mu patrí.  
 
Aj túto myšlienku plnili za socializmu tabule cti a hanby. Na jednej strane boli ocenení, na druhej zas pošpinení – tí,  čo sa previnili. Dnes by sme už takéto tabule vo fabrike nenašli. Možno sme ich považovali za propagáciu socializmu. Ja som v tej dobe žila a svojím spôsobom ma aj poznačila. Vždy som bola súťaživý typ. So študentmi som chodila po literárnych a jazykových súťažiach. Precestovali sme celé Slovensko. Aj za riekou Moravou sme robili česť a dobré meno bánovskému gymnáziu. Diplomy úspešných študentov som vystavovala na nástenke Naši najlepší. Bolo ich toľko, že ani dve steny na chodbe nestačili. Každá návšteva, čo prišla do školy, sa pri nich zastavila.
 
My starší si ešte pamätáme na pozdrav Česť práci!. Zdravili sa tak súdruhovia. Aj žiaci tak  zdravili nás, vtedy ešte súdruhov  učiteľov.  Po Nežnej pozdrav odišiel do histórie. A spolu s ním sa vytratila aj úcta k práci. Veru tak.
 
Slovom česť sa nešetrilo.
 
„ Česť a sláva hrdinom SNP!“ písali sme zlatými literami  na pomníky, aby sme vyjadrili vďaku tým, čo si to zaslúžili. Niektorí čitatelia už z mojich textov poznajú meno závadského učiteľa Rudolfa Rybana, poznajú aj meno Vojtecha Masaryka, riaditeľa školy v Omastinej. Oboch v štyridsiatom štvrtom Nemci zavraždili v lese na Cibislavke pri Bánovciach. A vyrozprávala som aj smutný príbeh bratov Jozefa a Rudolfa Mihálika z Cimennej. Museli si vykopať vlastný hrob, nad ktorým ich fašisti zastrelili. Títo statoční ľudia si zaslúžia, aby sme o nich hovorili. Aby sa slová o cti a sláve nestali frázou.
 
Teraz sa pozrime, aký význam má podľa slovníka slovo česť
 

1. vysoko hodnotený spoločensko-morálny stav, ktorý vyžaduje a požíva všeobecnú vážnosť: stranícka, národná, osobná, vojenská, boľševická česť; zachovať si svoju česť, zaručiť sa svojou cťou, na moju česť- pri uisťovaní o pravdivosti, vierohodnosti; nemá v sebe cti – o nečestnom človeku;

2. úcta, vážnosť, dobré meno, dobrá povesť: tabuľa cti a hanby; brániť si č.; robiť č. niekomu; slúžiť na č. niekomu; poškodiť č. niekoho; pohaniť, potupiť, pošpiniť niekoho; vzdať niekomu č., vzdávať č.;
ublížiť, utŕhať niekomu na cti; urážka na cti; pokladať si za č.;

​​​​​​​3. hovor. panenstvo, poctivosť: panenská č., prísť o č., pripraviť pannu, devu o č.
 
A aký je to čestný človek?
 
Čestný človek má vysoké morálne hodnoty: je charakterný, statočný, poctivý. Kritériá hodnotenia sú prísne. Skúste sa poobzerať, možno takého nájdete.
 
A aký čin môžeme nazvať čestným skutkom?
 
Neviem, či odpoviem správne. Poviem to, čo mi napadlo ako prvé. Bude to kratučký príbeh zo života. Príbeh blízkeho človeka, ktorý mi bol vzorom.  
 
Bolo to dávno. Môj ocko raz našiel na ceste veľký balík peňazí. Bola to výplata za predané drevo. Peniaze stratil jeden muž z dediny. Ocko ich tomu človeku vrátil. Krátko nato mojim rodičom umrel prvorodený päťročný synček. Mala som iba dva roky, ja si na to nepamätám. Všetko to viem iba z rozprávania. Ocko spomínal, že keby sa vtedy zachoval nečestne, bol by sa do konca života obviňoval z Dušankovej smrti.
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]