Autor textu: TASR
14.02.2021

Cenu európskeho občana za rok 2020 získala Olympiáda ľudských práv

Cieľom Olympiády ľudských práv je prispieť k ľudskoprávnemu vzdelávaniu, k vzdelávaniu k demokratickému občianstvu a k celkovej kultivácii poznatkov a postojov študujúcej mládeže.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Brusel/Bratislava 14. februára (TASR) - Olympiáda ľudských práv (OĽP) získala Cenu európskeho občana za rok 2020 za Slovenskú republiku a ocitne sa medzi ďalšími 30 tohoročnými laureátmi zo všetkých krajín EÚ. Rozhodla o tom porota súťaže zložená zo slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) a zástupcov národnej občianskej spoločnosti a mládežníckych organizácií.
      
Europarlament každoročne udeľuje Cenu európskeho občana za výnimočné výkony v oblasti podpory vzájomného porozumenia a užšej integrácie medzi občanmi členských štátov, cezhraničnej alebo nadnárodnej spolupráce v rámci EÚ, nadnárodnej kultúrnej spolupráce, ktorá prispieva k posilneniu európskeho ducha, za príspevok k projektom, ktoré súvisia s Európskym rokom, či za činnosti, ktoré sú prejavom hodnôt zakotvených v Charte základných práv EÚ.
      
OĽP je súťaž stredoškolskej mládeže, súťaž je trojúrovňová, prebieha v školských a krajských kolách a vrcholí v celoštátnom kole. Cieľom Olympiády ľudských práv je prispieť k ľudskoprávnemu vzdelávaniu, k vzdelávaniu k demokratickému občianstvu a k celkovej kultivácii poznatkov a postojov študujúcej mládeže a tým k posilňovaniu základných pilierov demokracie.
      
Laureát si toho roku cenu prevezme na on-line ceremónii, ktorú zorganizuje Kancelária Európskeho parlamentu.
      
V predchádzajúcich rokoch cenu za Slovensko získali Divadlo z pasáže, fotograf Šymon Kliman, predsedníčka Ligy proti rakovine Eva Siracká, kultúrny a spoločenský zväz Csemadok či bloger Ján Benčík.
      
V marci bude vyhlásený nový ročník Ceny európskeho občana za rok 2021, pričom termín podania prihlášok uplynie 15. apríla 2021.
      
O Cenu európskeho občana sa môžu uchádzať občania, skupiny občanov, združenia alebo organizácie v súvislosti s projektmi, ktoré zrealizovali, alebo na ňu môžu nominovať iného občana, skupinu, združenie alebo organizáciu. Právo predkladať nominácie majú aj poslanci EP, pričom každý poslanec môže predložiť jednu nomináciu ročne.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]