Autor textu: Peter Bercik
26.01.2021

Študenti zo strednej filmovej školy v Košiciach ovládli celoslovenskú výtvarnú súťaž 

Na výtvarnej súťaži 100 rokov divadla očami detí vyhlásila porota ich práce ako víťazné.

Dvaja z trojice víťazov, Šimon Mináč a Roman Severín Kováč, pred súťažnými prácami. Foto: Jana Szabóová

BANSKÁ BYSTRICE/KOŠICE 26.01.2021 (Skolske.sk)

Fakulta dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici realizovala celoslovenský projekt – výtvarnú súťaž stredných a základných umeleckých škôl 100 rokov divadla očami detí pri príležitosti vyhlásenia Roku slovenského divadla 2020.

Do súťaže sa prihlásilo 19 umeleckých škôl, medzi nimi žiaci a študenti od päť až po devätnásť rokov.

Hodnotiaca komisia, ktorá bola zostavená z odborníkov výtvarného a dramatického umenia a predsedal jej akademický maliar Ľudovít Hološka, posudzovala celkovo 116 prác.

Súťaž sa skončila veľkým úspechom troch študentov Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmová na Petzvalovej ulici v Košiciach.

Za celkových víťazov druhej kategórie vyhlásili Šimona Mináča, Sarah Hreščákovú a Romana Severína Kováča.

Všetci traja sú žiakmi 2. F na spomínanej strednej škole. Na súťaž sa pripravovali so svojimi pedagógmi Janou Szabóovou a Danielom Tatarkom.

Šlo o plagátovú tvorbu s divadelnou tematikou. Každý z nich vytváral svoju prácu klasickou výtvarnou technikou – či už kresbou, kolorovanou kresbou alebo suchým pastelom. 
Sarah a Roman odovzdali do súťaže jednu prácu, Šimon Mináč poslal trilógiu, teda sériu troch kresieb ako celok,
“ uviedla Jana Szabóová.
 
Pre obmedzenia vo výučbe v súvislosti s koronavírusom prebiehali ich konzultácie dištančne, čo komplikovalo vzájomnú komunikáciu.
 
Vyžadovalo to oveľa viac času a elektronickej komunikácie aj mimo určených vyučovacích hodín. No práve títo naši víťazi boli natoľko húževnatí, že sa to pozitívne odrazilo na výsledku. Ich práce majú dobre zvládnutú formu aj obsah. Aj keď vo výtvarnom umení je stále čo zdokonaľovať, práce majú "ducha" a viditeľný entuziazmus z tvorby,“ pochválila diela svojich študentov učiteľka výtvarnej prípravy.
 
Spokojní boli aj autori víťazných prác. Šimon Mináč priznal, že víťazstvo neočakával: „Môj triptych je inšpirovaný tromi prácami najväčšieho dramatika Williama Shakespeara - Hamlet, Zimná Rozprávka a Timon Aténsky. Vďaka tomuto projektu som sa naučil viac o jeho práci, slúžili mi ako veľká inšpirácia. Diela som vytvoril technikou perokresby, tieňovanej pomocou štetca a tušu. Túto techniku používam už dlhšie, a postupne ju rozvíjam.“
 
Prekvapená bola aj Sarah Hreščáková, ktorá bola k svojej práci netradične kritická. „Do súťaže som sa neprihlásila so zámerom niečo vyhrať, ale za pokus človek nič nedá. O to viac ma umiestnenie prekvapilo a potešilo. Čo sa týka mojej práce, nie som s ňou veľmi spokojná, pretože viem, že by to mohlo byť o niečo lepšie,“ povedala s dodatkom, že odteraz sa určite bude zapájať do viacerých súťaží.
 
Tretí z víťazov, Roman Severín Kováč, povedal, že ho inšpirovala Shakespearova dráma Rómeo a Júlia: „Maľoval som obyčajnými farbičkami na farebný papier, použil som pritom štylizovanú kresbu. Som veľmi vďačný, vôbec som nečakal, že by som mohol vyhrať. Ďakujem za skvelú skúsenosť.

 „Tešíme sa z každého úspechu našich žiakov na súťažiach. Z tohto o to viac, že sa rodilo v neľahkom období dištančného vzdelávania. Pre nás je to tiež zadosťučinenie, že máme jeden z najlepších systémov vzdelávania na diaľku. Všetkým trom blahoželám a verím, že budú na sebe aj naďalej tvrdo pracovať,“ povedala zástupkyňa riaditeľky Lívia Hirjaková.

Ocenené práce si verejnosť bude môcť pozrieť na pripravovanej výstave v priestoroch Europa Shopping Center v Banskej Bystrici.

pic
Šimon Mináč. Foto: Jana Szabóvá.
pic
Roman Severín Kováč. Foto: Jana Szabóová.
pic
Sarah Hreščáková. Foto: Archív SH
pic
Práca Romana Severína Kováča. Foto: Jana Szabóová.
pic
Práca Sarah Hreščákovej. Foto: Jana Szabóová.
pic
Jedna z častí triptychu Šimona Mináča. Foto: Jana Szabóová.
pic
Jedna z častí triptychu Šimona Mináča: Foto: Jana Szabóová.
pic
Jedna z častí triptychu Šimona Mináča. Foto: Jana Szabóová.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]