Autor textu: TASR
22.01.2021

Učiteľkou Slovenska 2020 sa stala Iveta Barková zo Senca

Učiteľ Slovenska je súčasťou medzinárodného ocenenia pre najlepších učiteľov sveta Global Teacher Prize.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava 21. januára (TASR) - Učiteľkou Slovenska 2020 sa stala Iveta Barková, riaditeľka a učiteľka slovenského jazyka a dejepisu na Súkromnej základnej škole v Senci. Okrem ceny od odbornej poroty získala aj Cenu verejnosti. V novej kategórii Učiteľ na diaľku uspel Dávid Králik, učiteľ a spoluzakladateľ školy Felix. TASR o tom informovala za organizátorov Gabriela Patkolová.

„Ocenenie Učiteľ Slovenska 2020 si veľmi vážim a spravilo mi obrovskú radosť. Zároveň ma motivuje pokračovať vo svojej práci tak, ako najlepšie viem a minimálne s takým nasadením ako doteraz,“ uviedla po prevzatí ocenenia Barková.

Učiteľ Slovenska je súčasťou medzinárodného ocenenia pre najlepších učiteľov sveta Global Teacher Prize. Organizuje ho Komenského inštitút. Cieľom je poukázať na dôležitosť vzdelávania a posilniť význam a úlohu profesie pedagóga v našich životoch. Prikladá tiež dôraz na ich prístup v čase pandémie.

„Učitelia sú hrdinovia dnešných dní. V tomto roku sa stretli s mnohými prekážkami, s ktorými sa excelentne vysporiadali. Každý z nich zistil niečo nové o svojom povolaní a aj o sebe samom,“ skonštatovala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá nad projektom prevzala záštitu.

V treťom ročníku dostali organizátori 1101 nominácií od verejnosti a 164 prihlášok. Zo 129 učiteliek a 35 učiteľov nakoniec odborná porota vybrala desať finalistov. Navštívila ich aj počas vyučovacích hodín.

Tohtoročné vyhlásenie víťaza ocenenia Učiteľ Slovenska 2020 bolo podľa organizátorov unikátne, pretože všetci desiati finalisti odovzdali svoju vzorku DNA. V laboratóriu v Nemecku skúmali genetické i osobnostné predispozície top desiatky a posudzovali „správny mix vlastností učiteľa“. Z výsledkov analýzy vyšlo napríklad, že až osem z desiatich učiteľov má predispozíciu na to, aby mali rovné hnedé vlasy. Vedci tiež odhalili, že dvaja z finalistov môžu vypiť veľké množstvo kávy, pretože ich telo dokáže spracovať kofeín na vysokej úrovni bez toxických účinkov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]