Autor textu: Mária Tarišková
21.01.2021

Radosť učiť sa. Kvalitné vyučovanie môže byť aj z domu

Kvalitné vzdelanie možno získať aj v detskej izbe. Pandémia síce zatvorila brány škôl, ale to neznamená, že žiaci na Slovensku sú odrezaní od naberania vedomostí. 

Foto: GettyImages

Bratislava 21.01.2021 (Skolske.sk/OTS)

Kreatívni učitelia na celom Slovensku nachádzajú spôsoby, ako aj v sťažených podmienkach pútavo sprostredkovať nové učivo a zabezpečiť, aby žiakov bavilo aj na diaľku.

Pomáhajú im v tom aj portály s digitálnym obsahom, ktorých návštevnosť stále rastie. Učitelia na nich majú k dispozícii množstvo zdrojov, ktoré dokážu obohatiť nielen virtuálne vyučovanie, ale pomôžu zvýšiť atraktivitu, pestrosť a interaktivitu učebnej látky aj po návrate k normálnemu vyučovaniu.

„Pandémia naše školy preniesla rovno do digitálnej doby. A hoci museli za pochodu riešiť mnohé prekážky, nedostatok kvalitného obsahu k nim nepatril. Učitelia mohli takmer okamžite pokračovať vo vyučovaní s pomocou overených a schválených zdrojov v modernej forme. Mnohí zároveň objavili platformu, vďaka ktorej môžu obsah svojich vyučovacích hodín prispôsobovať na mieru svojim potrebám a zároveň im zostane čas na venovanie sa potrebám žiakov,“ hovorí Vladimír Broniš, odborník zo spoločnosti Atos, ktorá digitálny obsah pre ministerstvo školstva pomáhala pripravovať.
 
Škola je na Viki
Ešte prednedávnom museli učitelia pri hľadaní digitálneho obsahu pátrať vo viacerých zdrojoch. Vznikom centrálneho úložiska digitálneho edukačného obsahu tento problém odpadá - všetko je jednoducho na jednej platforme. Digitálne učivo, ale i nástroje na jeho tvorbu tu pod názvom Viki nájdu nielen učitelia a žiaci, ale i rodičia a všetci, ktorých to zaujíma. Technológie nie sú prekážkou - jedinou podmienkou je prístup na internet. K studnici vedomostí sa dá dostať z počítača, laptopu, či smartfónu.

Na Viki sa postupne presúva všetok doteraz vytvorený obsah a neustále pribúda nový. Záujemcovia cez portál nájdu tisíce vyučovacích hodín, videí, animácií, interaktívnych kvízov či ďalších vzdelávacích materiálov. Už dnes sú prístupné bohaté kolekcie napríklad na vyučovanie angličtiny, prírodovedných predmetov, ale i environmentálnej výchovy či výchovy k finančnej gramotnosti. Viki nie je obmedzená na základné školy, obsahuje i materiály pre predškolské vzdelávanie a postupne pribúdajú i objekty pre mnohé odbory stredného odborného vzdelávania.
 
Dôraz na názornosť
Prvoradým zámerom bola názornosť a interaktivita. Vyučovacie materiály nie sú jednoduchým preklopením učiva z papierových učebníc, ale využívajú všetky prednosti digitálnej platformy,“ hovorí odborník spoločnosti Atos. „Na hodinách fyziky tak napríklad jednotlivé koncepty možno skúmať pri praktickom využití a rovno sú k nim pripravené cvičenia,“ dodáva.

Učitelia môžu s pomocou intuitívneho a používateľsky prívetivého rozhrania vytvárať celé vyučovacie hodiny. Môžu do nich pridávať jednotlivé materiály a vytvárať pre študentov zaujímavé úlohy. Systém ich vypracovanie dokáže automaticky vyhodnotiť, takže žiaci okamžite vidia svoje výsledky a učiteľ zase má prehľad, ako konkrétny študent k úlohe pristúpil a koľko mu jej vypracovanie trvalo, ako aj súhrnné výsledky celej triedy.
​​​​​​​
Na kvalitu poskytovaného obsahu dbá prepracovaný systém. Externí hodnotitelia buď individuálne alebo komisionálne preverujú všetky materiály pred ich zverejnením a sú tak zárukou, že na portáli sa nachádzajú len overené a kvalitné zdroje, ktoré školám pomôžu plniť ich vzdelávaciu úlohu aj v časoch, keď sú ich brány zatvorené.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]