Autor textu: TASR
04.01.2021

Od 11. 1. budú všetky školy pokračovať dištančne

Otvoriť sa môžu končiace ročníky stredných škôl, a to za predpokladu pretestovania žiakov a zamestnancov školy v závislosti od príslušnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.​​​

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP.

Bratislava 4. januára (TASR) - Od 11. januára budú všetky školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. Otvorené budú len materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu. V pondelok večer o tom TASR informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

"Zriaďovateľom odporúčame otvoriť školské kluby detí najmä pre deti zdravotníkov, ako aj pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry či pre deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Od 11. do 18. januára bude vyplácaná pandemická OČR. Zriaďovateľom zároveň odporúčame pretestovať všetkých zamestnancov, pričom náklady im budú preplatené," spresnil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Situácia by mohla podľa plánu rezortu školstva od 18. januára vyzerať tak, že otvorené budú materské školy, obnoví sa aj vyučovací proces pre prvý stupeň základných škôl a špeciálne školy. Rezort školstva odporúča pretestovať rodičov aj zamestnancov. "Rodičia naďalej môžu v tomto čase ospravedlniť dieťa na päť vyučovacích dní po sebe. V prípade potreby tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu," uviedlo ministerstvo školstva.

Druhý stupeň základných škôl a stredné školy pokračujú od tohto dátumu podľa ministerstva školstva vo vzdelávaní dištančne. Otvoriť sa môžu aj končiace ročníky stredných škôl, a to za predpokladu pretestovania žiakov a zamestnancov školy v závislosti od príslušnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.​​​

"Po ukončení lockdownu od 25. januára budú otvorené materské školy v štandardnom režime, ako aj prvý stupeň základných škôl. Rezort školstva odporúča pre materské školy a prvý stupeň základnej školy pretestovanie zamestnancov a rodičov," uviedlo ministerstvo školstva. Druhý stupeň základnej školy by mal prejsť na prezenčnú formu vzdelávania, pričom ÚVZ SR vyhláškou určí pretestovanie žiakov a zamestnancov školy. Otvorené budú aj stredné školy, taktiež za podmienok pretestovania študentov a zamestnancov školy. "Aj z tohto dôvodu sa presunulo plošné pretestovania z pôvodného termínu 8. – 10. januára na 22. – 24. januára," ozrejmil rezort školstva. Ako dodal, tieto podmienky sú predbežné a závisieť budú od vývoja situácie. Lokálne podmienky navyše môže zmeniť alebo upraviť regionálny ÚVZ.

Minister školstva v uplynulých dňoch inicioval zasadnutie konzília epidemiológov, hlavného hygienika SR, ako aj ministra zdravotníctva, aby sa dohodli na spoločnom odporúčaní pre nástup žiakov do škôl. V diskusiách pokračoval v pondelok aj s primátormi 70 najväčších miest na Slovensku, zástupcami samospráv a zriaďovateľmi, aby zistil pripravenosť samospráv na pretestovanie zamestnancov školských zariadení. "Ministerstvo školstva čo najskôr preto vydá rozhodnutie, ktoré upraví nástup žiakov do škôl. Zároveň naďalej platí, že rodič, ktorý nechce dať svoje dieťa do školy, môže žiaka z vyučovania ospravedlniť na päť po sebe idúcich vyučovacích dní," ozrejmil šéf rezortu školstva Gröhling.

Od 4. januára materské školy pokračujú v aktuálnom režime, v ktorom sú buď zatvorené alebo fungujú pre kritickú infraštruktúru či rodičov, ktorým vyplýva z povahy práce, že ju nemôžu vykonávať z domu. Pre základné a stredné školy pokračujú do 10. januára prázdniny.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]