Autor textu: Mária Škultétyová
10.12.2020

Keď nám dĺžeň robí problémy

Občas natrafíme na text, kde v slovách typu generácii/generácií je dĺžeň na i napísaný presne naopak.  

Ilustračná snímka. FOTO TASR - František Iván

Bánovce nad Bebravou 10.12.2020 (Skolske.sk)

Dĺžeň nám robí problémy pri podstatných menách ženského rodu zakončených na a, pred ktorým stojí  samohláska i.

Kedy generácii
Tieto podstatné mená skloňujeme podľa vzoru ulica, preto  je v datíve  a lokáli singuláru  prípona -i:  Márii som blahoželal k narodeninám. Patrí to k našej rodinnej tradícii. Generácii našich dedov vďačíme za veľa. Povedali mi, že o mojej reklamácii nemôžu ani uvažovať.

Kedy generácií

V genitíve množného čísla je prípona -í: Mojich spolužiačok Márií som sa pýtal, ako sa im páči ich meno. Dodržiavanie ľudových tradícií je prejavom úcty k ľudovej kultúre. V tomto dome žijú v láske a porozumení ľudia troch generácií.  Na oddelení reklamácií som nepochodil.  

Prípony -ám, -ách

Píšeme ich v datíve a lokáli plurálu týchto podstatných mien: Máriám, Máriách, tradíciám, tradíciách, generáciám, generáciách, inštitúciám, inštitúciách, reklamáciám, reklamáciách.

Kde ešte robíme chyby v týchto podstatných menách?

V skloňovaní. Keďže sa skloňujú podľa vzoru ulica, v spojeniach „študenti našej obchodnej akadémii“ a „z rúk učiteľky Silvii Kováčovej“ sú tvary akadémii a Silvii  použité nesprávne. V obidvoch prípadoch  má byť genitívna prípona -e:  študenti obchodnej akadémie, z rúk učiteľky Silvie Kováčovej. Tvary Silvii, akadémii sú náležité v datíve a lokáli  jednotného čísla.

Na záver sa môžete otestovať

Antóni- som daroval knižku o Mári- Terézi-. Členovia folklórnej skupiny  rozprávali žiakom o ľudových tradíci-ch. Je to pekné, keď si ctíme a vážime ľudí, čo patria k staršej generáci-. Luci-m blahoželáme 13. decembra. V našej škole máme až dvadsať Luci-. Na tento výrobok dostali najviac reklamáci-. O týchto inštitúci-ch sa šíria len samé dobré správy.   Na stretnutie prišli ľudia viacerých profesi-. Z obchodných akadémi- vyšlo množstvo skvelých manažérov a podnikateľov. Výsledkom Nežnej revolúci- bol pád totalitného režimu. Na slávnostnej akadémi- vystupovali aj žiaci z našej triedy. Na slávnosti boli  členovia troch generáci-.


​​​​​​​(i, i, i, á, i, á, í, í, á, í, í, e, i, í)
 
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]