Autor textu: Juraj Šmondrk
09.12.2020

HIP-HOPOVÁ SCÉNA NA SLOVENSKU: Top 6 albumov roka 2020!

Pozreli sme sa na albumy interpretov

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 09.12.2020 (Skolske.sk)

Rok 2020 bol z pohľadu hudby všelijaký. Kultúra i vďaka koronavírusu utrpela vážne rany, priam bojovala o prežitie. Od marca sa na pár mesiacov zastavil hudobný priemysel. Pre interpretov bola jedinečná možnosť tvoriť a prísť s niečím novým. Ideálna šanca na nové albumy. Niektorí speváci  už v tom období finalizovali svoje prípravy, ďalších ovplyvnila situácia vírusu. Koncertovať sa nedalo do leta a práve vydávanie piesní bol jediný spôsob zarábania v tejto oblasti práce. Situácia bola natoľko vážna, že mnoho interpretov si muselo nájsť iný typ práce, mimo hudby. Áčkoví i béčkoví speváci situáciu zvládali najlepšie, i keď postupom času, ako sa situácia zlepšovala, začali prostredníctvom vyjadrovania sa na sociálnych sieťach šíriť nespokojnosť s vládnymi opatreniami.  My sa pozrieme na tvorbu interpretov v týchto korona–časoch na rapovej scéne. Napriek tomu, aký to bol rok, priniesol hudbe nespočetne veľa kvalitných a nezvyčajných albumov.

1) Nerieš - OK

Chalani zo skupiny Nerieš vydali už svoj tretí štúdiový album. Po obdobných názvoch Animal, Minimal tentokrát vsadili na názov, ktorý sa skladá z dvoch písmen, OK.  Prvá pieseň vyšla na začiatku marca, skoro dva týždne pred vydaním albumu. Je to skladba Viac,na ktorej hosťuje Separ. Za deväť mesiacov má na Youtube 5,5 miliónov zhliadnutí.  Album oficiálne vyšiel 18. marca. Okrem Separa sa vo forme hostí objavil i Dame a skupina Kontrafakt. Nerieš ako z mála interpretov stihol kompletné turné počas leta. To vyvrcholilo 29.augusta krstom albumu vo vypredanom Ateliéri Babylon. Medzi najúspešnejšie skladby patria: Viac, Ruka na volante, OK, Život.

2) Separ - OG

Separ vydal už svoj štvrtý sólový album s názvom OG. Po predchádzajúcich albumoch  Buldozér, Pirát, Pancier tentokrát stavil na pomenovanie, ktoré súvisí s jeho osobou. Považuje sa za jedného z najlepších interpretov na rapovej scéne a tak sa i prezentuje. Názov OG je originálny a charakterizuje ho i to, že skrátka už môže písať texty o hocičom. Separ je známy tým, že videoklip robí len k skladbe, po ktorom je pomenovaný album. Ten uzrel svetlo sveta 20. apríla 2020, čiže dva mesiace po vydaní prvej skladby. Projekt plánoval i odložiť, no nakoniec spustil predpredaj ešte v marci so slovami, že ho musel dať von, lebo by sa mu tracky znechutili. Na jeho prekvapenie bolo predaných až 9000 kusov CD.  Album je pestrý, obsahuje 19 skladieb a hosťujú na ňom interpreti ako Ben Cristovao, DMS, Nerieš, Tina, či Dano Kapitán. Medzi najúspešnejšie skladby sa radia OG,Origami, Čo sa dá.  Separ musel presunúť turné zo septembra na jar.

3) Majk Spirit - ARTIST

Majk Spirit vydal svoj štvrtý album 22. júna 2020. Predchádzajúci projekt s názvom Nový človek bol pre poslucháčov iný, na akí sú zvyknutí. Album Artist vznikol v štúdiu Enterpise a sám interpret považuje tento projekt za najlepší, čo sa týka jeho doterajšej práce v hudobnom priemysle. Playlist má 14 skladieb a hosťujú na ňom mená ako Separ, Pil C, Ben Cristovao, či Dame. Najúspešnejšiou piesňou je Kurt s Benom Cristovaom. 

4) Dame- 100ry

Dame po svojom debutovom albume Self -made, opäť po troch rokoch prichádza s niečím novým. Projekt 100ry je prepracovaný od prvej skladby, až po poslednú. Dame je pre mnohých ľudí najviac podceňovaný raper na Slovensku. Na tomto albume pracoval kratšie ako na predchádzajúcom, prepredaj pustil už 6.júna. Prvá skladba vyšla ešte v marci, a tou bola práve 100ry. Dame je známy tým, že jeho skladby vypovedajú nejaký jeho príbeh a to, čo zažil. Na albume sa nachádza 18 skladieb a hosťujú na ňom mená ako Separ,Nerieš,Kali. Zaujímavá spolupráca vznikla s Emmou Drobnou v skladbe, Za Vás. Táto pieseň je určite najemocionálnejšia a Dame prostredníctvom obrazovky, ktorá bola nainštalovaná na viacerých miestach v Bratislave, zobrazil ľudí, ktorí už nie sú medzi nami. Celé to zosnoval na instagrame, kde mu fanúšikovia posielali krátke videá svojich známych. Dame podobne ako Separ musel svoje turné presunúť.

5) Ego - EGOTRON

Najviac očakávaný album prišiel na Slovensku až koncom septembra ,a to 26. deň v mesiaci. Projekt bol naplánovaný už na jún. Práve v tomto mesiaci vyšla i prvá skladba Trollin. Ego odôvodňuje odkladanie albumu tým, že ešte nebol tak prepracovaný a boli na ňom chybičky krásy. Interpret je známy svojou precíznosťou a tak bolo tomu i teraz. Na to, že má za sebou, niečo vyše 14 ročnú kariéru speváka, tak má za sebou ,,len" dva vydané albumy. Prvý sa volal Precedens. Ego je špecifický jeho lyrickosťou, fanúšikovia ho nazývajú lyrickým Bohom. Na albume sa nachádza 19 skladieb, s bonusovým trackom Hola. Zaujímavým faktom je i to, že na albume sa nenachádzajú vulgarizmy, čím sa odlišuje od ostatných interpretov. Album je pestrý a svoje si tu nájde rôzne spektrum ľudí. Hostia ako Sima, Rytmus, Dalyb sú klasika. Premiérovo sa na skladbe podieľal Momo, ale i manželka speváka. Čo sa týka koncertovania? Veci z albumu premiérovo predviedol na Dúbravských hodoch. Turné vzhľadom na situáciu ani neplánoval v tomto roku.

6)Kali - LEPŠÍ

  Ako posledný sa k slovu dostal Kali. Jediný spevák, ktorý získal OTA, dokonca dvoch.    Najúspešnejší spevák prišiel už so svojím 11-tym albumom. Avšak promo albumu si robil asi najdlhšie. Už na začiatku roka avizoval album, a prvú skladbu vydal už v apríli. S názvom Baví nás, v septembri vyšla skladba Prostredný. Kali dlho tajil názov albumu, avšak v novembri sa na Youtube ocitla skladba Lepší a názov bol na svete.  Interpret prezentuje tento album tak, že už sa stal lepším človekom, našiel takú tu pohodu a rodina je preňho najdôležitejšia. Tracklist má 15 vecí, na ktorom pracoval okrem jeho dlhoročného producenta Petra Panna i Hoodini. Hostia na albume sú pestrí. Premiérovo sa na ňom ocitol nádejný spevák Alan Murín, skladba Nevadí valcuje už mesiac trendy Youtube. Zaujímavým faktom je i to, že v roli rapera sa objavil moderátor Osťo i jeho dvorný producent Peter Pann. 

Niektorí interpreti už oznámili na rok 2021 svoje albumy. Zostáva nám už len čakať, či nasledujúci rok naplní naše očakávania. Jedno z očakávaní od ďalšieho roka je i to, že sa spustí koncertovanie vo väčšej miere, ako tomu bolo v terajšom roku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]