Autor textu: Ľubomíra Valovičová
02.12.2020

Katedra fyziky na UKF v Nitre prináša Fyzikálny adventný kalendár

Každý deň bude o 8,00 hod. zverejnené video s experimentom.

Na archívnej snímke budova Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. FOTO TASR - Henrich Mišovič

Nitra 2. decembra - Fyzikálny adventný kalendár je tohtoročnou alternatívou fyzikálnej show Fyzika
všetkými zmyslami. Štvrtý ročník Fyziky všetkými zmyslami mal byť venovaný ďalšiemu zmyslu chuti. Vďaka pandemickej situácií nemôžeme realizovať a preto sme sa rozhodli pripraviť online adventný kalendár plný fyzikálnych chutí. Experimenty sme pripravili tak, aby si väčšinu z nich mohol každý vyskúšať aj doma.

Každý deň bude o 8,00 hod. zverejnené video s experimentom, ktorý si môžete pozrieť, ale ak budete chcieť, môžete si ho aj sami vyskúšať.

Žiaci sú tento rok odtrhnutý od svojích kamarátov a tak možno objavovanie a spoznávanie je jednou z možností, ako sa spojiť a spoločne zisťovať, ako svet funguje, a prečo tak funguje. Adventný kalendár obsahuje rôzne typy experimentov:

Urob si sám (experimenty, ktorých realizáciu si môžeš zopakovať aj doma)
Nedokončené videa (experimenty, ktoré si buď dokončíš doma a zistíš čo sa stane, alebo si typneš ako experiment skončí a na riešenie si počkáš do ďalšieho dňa)
Wau experimenty (experimenty, ktorých výsledok ťa prekvapí a keď si ho pripravíš, môžeš ním tiež niekoho prekvapiť)
Fyzikálna súťaž (experimenty, ktoré sa dajú využiť ako súťaž medzi členmi rodiny)
Darčeky (podľa nášho návodu si vyrobiť „fyzikálnu hračku“, ktorá môže niekoho potešiť pod stromčekom)

Experimenty sa striedajú a sú zostavené tak, aby sa dali zrealizovať aj doma a aby sa vďaka nim ukázala krása a chuť fyziky. Ide o zaujímavé prepojenie poznatkov z fyziky a chuti objavovať.

Fyzikálny adventný kalendár pripravila Katedra fyziky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre v spolupráci s občianskym združením VIAC AKO UČENIE. Od utorka 1.12 do štvrtka 24.12.2020 nájdete videá na youtube kanály katedry fyzika (bit.ly/YouTube-KF). Ďalšie informácie, ankety a pikošky zo zákulisia budú zverejnené na sociálnych sieťach fyzikálnej show (plagát) a na stránkach občianskeho združenia (vauoz.com). 

Veríme, že fyzikálny adventný kalendár budú spoločne s nami otvárať žiaci a učitelia škôl, ktorí náspravidelne navštevujú. Samozrejme, vítané sú nielen všetky školy, ale aj každý, kto chce ochutnať fyziku v predvianočnom čase. Pre najaktívnejších účastníkov máme pripravené prekvapenie.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]