Autor textu: ​​​​​​​Mária Škultétyová
25.11.2020

Jednáte s niekým hrubo? Alebo v rukavičkách? V každom prípade robíte chybu. Nejednajte!

Slová jednať sa, jednať, jednanie počúvame v škole, na pracovisku i v médiách. Používame ich bežne. Ani si možno neuvedomujeme, že do nášho jazyka nepatria, alebo že ich používame nevhodne.

Foto: ​​​​​​​Mária Škultétyová

Bánovce nad Bebravou 25.11.2020 (Skolske.sk)

Čo by sme o nich mali vedieť?

Sloveso jednať sa


Nás voľakedy pán učiteľ Janko Kirica učil, že jednajú sa kofy na trhu. A mal pravdu. Zvratná podoba jednať sa má jediný význam - dohovárať sa/dohadovať sa, hovor. handrkovať sa/handlovať sa o cene tovaru pri kúpe alebo predaji,  napríklad: jednať sa na trhu, jednať sa o cene bytu. Použitie tohto tvaru v iných významoch je nesprávne, napríklad: jedná sa o tieto druhy vtákov, jedná sa o týchto žiakov, jedná sa aj o teba - v takýchto prípadoch správne povieme: ide o tieto druhy vtákov, ide o týchto žiakov, ide aj o teba.

Sloveso jednať sa je nesprávne použité aj v týchto neosobných tvaroch: jedná sa  o týchto žiakoch, jedná sa o našej škole, jedná sa o oprave ciest – namiesto toho správne povieme: hovorí sa/rokuje sa/reč je o týchto žiakoch, hovorí sa/rokuje sa/reč je o našej škole, hovorí sa/rokuje sa/reč je  o oprave ciest.

Sloveso jednať

Nezvratný tvar tohto slovesa je nespisovný. Preto  sú nespisovné aj vyjadrenia typu:  jednal správne, jednal proti svojej vôli, jednal s ním ako v rukavičkách, jednal s ním hrubo - ich správne podoby sú:  robil/konal/počínal si správne, robil/konal/počínal si proti svojej vôli, zaobchádzal s ním ako v rukavičkách, zaobchádzal s ním hrubo.

A ako je to s podstatným menom jednanie?

Má iba jeden význam, pomenúva dohováranie sa/dohadovanie sa o cene pri kúpe alebo predaji. V ostatných prípadoch namiesto slova jednanie použijeme slovesné podstatné mená rokovanie, konanie, zaobchádzanie:  má dôležité rokovanie, rokovanie o žiakoch, rokovanie o oprave ciest, správne konanie s ľuďmi, správne zaobchádzanie so zamestnancami, rokovanie o priestupkoch.



​​​​​​​Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou 
 
 
 
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]