Autor textu: Linda Valko Gáliková
06.11.2020

Slovenské školstvo má pred sebou mnoho výziev. Online výučba a kritické myslenie sú ich súčasťou

365.bank spolu s Komenského inštitútom tento týždeň štartujú projekt online webinárov pre učiteľov stredných a základných škôl pod názvom Na každej škole záleží.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP  

Cieľom projektu je vzdelávať pedagógov na aktuálne témy, najmä v oblasti kritického myslenia, finančnej a mediálnej gramotnosti, ale aj ďalších oblastí.

Výzvy a úskalia, s ktorými sa slovenské školstvo stretáva sa naplno prejavili tento rok, keď museli školy zo dňa na deň prejsť na online vzdelávanie. Mnohým chýbalo vybavenie, učitelia sa museli za chodu učiť narábať s modernými technológiami a s vyučovaním v online priestore. 

Alarmujúca je však aj nedávno zverejnená informácia, že až tretina učiteľov je presvedčená, že očkovanie na COVID-19 je prípravou na následné čipovanie ľudí. Minulý rok v spoločnosti zarezonoval aj ďalší prieskum, podľa ktorého by každý druhý učiteľ odporúčil svojim žiakom dezinformačné médiá.

Je veľmi dôležité, aby učitelia nepodliehali hoaxom, dezinformáciám či konšpiráciám a dokázali rozoznávať relevantné zdroje informácií. Pretože práve oni ovplyvňujú postoje a hodnoty žiakov a vytvárajú tak základy ich budúceho kritického myslenia. Ako banka chceme byť v tomto smere nápomocní a prispieť k riešeniu tohto celospoločenského problému,“ konštatuje Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank. 

Cieľom projektu je vzdelávať pedagógov v oblasti aktuálnych tém, ponúknuť im možnosti ako pracovať so žiakmi a študentmi inak, prihovárať sa im moderným jazykom, vedieť ich zaujať inovatívnymi postupmi, účinnými vyučovacími metódami a poukázať tak na potrebu reformy nášho školstva. 

Aby hoaxy nemali šancu

Projekt Na každej škole záleží má za sebou už dva úspešné ročníky, a to v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Tento rok sa zameria na učiteľov v Prešovskom kraji a ponúkne školám aj veľmi populárny webinár Kritické myslenie, kde sa pedagógovia naučia, ako ho majú rozvíjať u seba aj u detí. 

Dnešná doba prináša nám dospelým aj našim žiakom nové výzvy v podobe obrovského množstva informácií, ktoré sa musíme naučiť triediť a overovať. V tom nám pomôžu nástroje kritického myslenia, ako aj porozumenie fungovania nášho mozgu. Na kurze sa tiež naučíme identifikovať argumentačné fauly a nahliadať na kontroverzné témy z rôznych uhlov pohľadu. Získané nástroje a aktivity budú môcť pedagógovia využívať vo výučbe žiakov od prvého stupňa až po úroveň stredných škôl,“ vysvetľuje Zuzana Labašová, odborníčka na kritické myslenie a globálne vzdelávanie z Komenského inštitútu.

Na webinár nielen o kritickom myslení, ale napríklad aj o finančnej gramotnosti sa môžu začať učitelia prihlasovať už v týchto dňoch. Téma bude pokračovať v budúcom roku aj s fokusom na mediálnu gramotnosť v podaní novinárky a šéfredaktorky portálu omediach.com Miroslavy Kernovej, ktorá pôsobila aj v denníkoch SME a Trend.

Tí učitelia, ktorí absolvujú aspoň dva workshopy, môžu požiadať o grant vo výške
2 000 eur
na realizáciu projektu zmeny na svojej škole. Príspevok z grantu získa päť škôl. Okrem toho im bude pridelený aj skúsený mentor, odborník z oblasti školstva, ktorý spolupracuje s Komenského inštitútom a ktorý ich bude usmerňovať pri realizácii projektu. Každý zapojený učiteľ sa môže prihlásiť s jedným projektom.

Online formou

Prvé dva ročníky projektu Na každej škole záleží vznikali s podporou Poštovej banky. Tretí ročník už zastrešuje 365.bank, pre ktorú je téma angažovanosti voči hoaxom, dezinformáciám a konšpiráciám kľúčovou CSR aktivitou. Kvôli epidemiologickým opatreniam, ale aj vzhľadom na potrebu podporiť zručnosť pedagógov s online nástrojmi sa tentokrát zrealizuje online formou. Z jednej školy sa pritom môžu na webinár prihlásiť aj viacerí učitelia. Všetky workshopy majú k dispozícii zadarmo. 

Viac o workshopoch a grante

Okrem Kritického myslenia a finančnej gramotnosti (19.11.2020) môžu učitelia absolvovať aj ďalšie zaujímavé webináre:

Aktivizujúce metódy vo výučbe (11.12.2020)
Vnútorná motivácia u žiakov (14.1.2021)
Mediálna gramotnosť (17.2.2021)
Projektový manažment a finančná gramotnosť (30.3.2021)


Viac informácií získajú na webstránke www.kazdaskola.sk.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]