Autor textu: TASR
29.10.2020

Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove oslavuje 95 rokov od založenia

Základom pre vznik knižnice bolo takmer 400 zväzkov pôvodne patriacich samovzdelávaciemu spolku Kolo.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Erika Ďurčová

Prešov 29. októbra (TASR) - Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove si v stredu (28. 10.) pripomenula 95. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti si pre čitateľov i zamestnancov pripravila 95 knižničných aktivít. Niektoré z nich však pre pandémiu ochorenia COVID-19 musela presunúť alebo zrušiť.

„Už od januára boli postupne predstavené nový názov, logo a web knižnice. Pripravovali sme sa tiež na prechod do nového knižnično–informačného systému, v ktorom pracujeme už od septembra. Pre verejnosť sú pripravené dve výstavy. Jedna je inštalovaná v budove Prešovského samosprávneho kraja. Druhú si budú môcť záujemcovia pozrieť po znovuotvorení knižnice v priestoroch Centra regionálnych dokumentov,“ uviedla Tatiana Hudačková z projektového a marketingového oddelenia knižnice.

Na svojej webstránke knižnica uverejňuje vtipné a originálne útržky z dobovej tlače s názvom Dobové čriepky. „Verejnosť sa vďaka týmto textom môže dozvedieť viac o živote našich predkov. Čerešničkou na torte textov je írečitá šariština,“ predstavila jednu z knižničných aktivít autorka Andrea Sivaničová z Centra regionálnych dokumentov, pripravujúca takisto rubriku 95 knižničných drobností. Ich cieľom je priblížiť dôležité momenty dejín organizácie.

Ako povedala riaditeľka knižnice Iveta Hurná, pre šíriace sa ochorenie museli veľa plánovaných aktivít presunúť alebo úplne zrušiť. „Stále verím, že sa nám koncom roka podarí zorganizovať aspoň festival Zvedavé čítanie, určený celým rodinám. Teší nás záujem rodičov odchádzajúcich od nás s vedomím, že čítať svojim deťom je veľmi dôležité. Aj preto by sme ich neradi sklamali jeho zrušením,“ uviedla Hurná.

Knižnica bola založená 28. októbra 1925. Základom pre jej vznik bolo takmer 400 zväzkov pôvodne patriacich samovzdelávaciemu spolku Kolo. Časť jeho fondu sa našla 50 rokov po zániku spolku pod schodmi dvorany v kolégiu a ujal sa jej miestny odbor Matice slovenskej. Zväzky objavili Jozef Koreň a Belo Klein-Tesnoskalský, ktorý bol v roku 1925 poverený vedením novej verejnej knižnice. Tesnoskalského neskôr vo funkcii vystriedal prvý profesionálny knihovník v Prešove Jozef Repčák.




Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]