Je sladké, voňavé, šťavnaté. Zásobuje naše telo silou vďaka ovocným kyselinám, uhasí smäd, zasýti. Môžeme si ho dopriať v rôznej podobe: priamo zo stromu, nasušené do zásoby, v džemoch, marmeládach, kompótoch, detských výživách. Výborné sú aj šťavy, smooothy, či iná tekutá forma. A čo také jablkové koláče? To je ozajstná pochúťka.
Význam pre zdravie:
1. vďaka obsahu vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Týka sa to aj voľných radikálov v podobe škodlivých ultrafialových lúčov a toxických látok zo životného prostredia
2. dezinfikuje ústnu dutinu, masíruje ďasná a čiastočne aj čistí zuby – nenahradí ale dôkladné čistenie zubov
3. pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe
4. diabetici ocenia jeho schopnosť regulácie hladiny cukru v krvi
5. kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka
6. má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejaví predovšetkým pri zápche
7. kvercetín (žlté prírodné farbivo) obsiahnutý v jablku zabraňuje tvorbe rakovinových buniek
8. pektín zase znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak žily a tepny pred kôrnatením
9. chráni mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom
10. horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny, je účinná proti horúčke.
11. jablkové pyré slúži ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí
12. podusené jablká zmiešané s olivovým olejom sa odporúča prikladať na zle sa hojace rany
Práve toto sa píše v jednom článku. Takýchto článkov je nekonečne veľa a poznatkov o jablku ešte viac. Nuž práve takéto poznatky nás viedli k tomu, že sme si aj v našej Materskej škole Hollého 3 v Hlohovci zasadili do kvetináča na terase pomaly rastúcu jabloň. Deti priamo pozorovali sadenie, naučili sa z čoho sa stromček skladá a čo potrebuje k životu. Potom sme ho polievali a pozorovali, či sa mu u nás zapáči. Prvý rok mu rozkvitli štyri kvietky. Zimu prežil na terase, starostlivo zabalený až po korunu v kartóne. Keby ste boli videli tú radosť keď začal púšťať prvé lístočky a potom kvietky. Urodilo sa nám päť krásnych zelených jabĺčok. Oberačka bola veselá. 21. októbra sme si urobili ochutnávku našich, ale aj iných druhov jabĺk. Na zimu sa zasa postaráme o jablonku, aby sme sa na budúci rok z nej tešili. Jablko je mňamka, skúste to aj vy.