Autor textu: PhDr. Lívia Klostermannová
08.10.2020

Hovor ako učiteľ

Foto: Klostermannová

Bratislava 08.10.2020 (Skolske.sk)

Už 42 rokov pracujem v materskej škole ako učiteľka. Táto práca kladie na ženu veľké nároky. Či začínate pracovať, alebo máte za sebou už nejaké roky praxe, nevyhnete sa riešeniu interpersonálnych konfliktov. Pokúšate sa ich analyzovať, hľadať príčiny ich vzniku. Veľa krát sa konflikt v robote odzrkadlí vo výsledku vašej práce, poklesne jej efektívnosť a čo je nesmierne dôležité, poznačí to aj zdravé sebavedomie pedagogického zamestnanca.

Učiteľ veľa krát rozoberá situáciu, hľadá príčinu, pozoruje a znáša dôsledky konfliktu, no často sa v svojich analýzach uberá smerom, ktorý neprinesie očakávané riešenia. Úspech často zaručia relevantné informácie o sociálnej komunikácii a neustále získavanie odborných vedomostí z oblasti interpersonálnych vzťahov. My sme mali šťastie. Pani riaditeľka PhDr. Lívia Klostermannová sa stala garantom nášho aktualizačného vzdelávania, na tému: ,,Hovor ako učiteľ“. Lektorkou vzdelávacieho programu bola PhDr. Jana Porubcová PhD., riaditeľka Spoločnosti mediátorov Slovenska, psychologička a odborníčka, ktorá má dlhoročnú prax ako vysokoškoslký pedagóg.

Obsah vzdelávacieho programu bol rozdelený do štyroch tém. Hovor ako učiteľ, Riešenie konfliktov, Sympatia ako osobná črta osobnosti učiteľa, Syndróm vyhorenia v pedagogickej praxi. Lektorka nám prostredníctvom prezentácií a jej osobných bohatých skúseností pomohla získať mnohé zručnosti o zákonitostiach a pravidlách komunikácie. Stretnutie, na ktorom sa rozprávalo ako získať a nadobudnúť zručnosti na riešenie interpersonálnych konfliktov a konfliktných situácií v škole, bol veľmi živý a plodný. Učiteľky sa obracali na lektorku s veľkým množstvom otázok, na ktoré sa im dostávali patričné, kvalifikované odpovede.

pic
Foto: Klostermannová

Je ťažké pracovať s ľuďmi. Aj pri obrovskej snahe nevyhoviete všetkým a samozrejme ani nebudete sympatický všetkým, či už učiteľom vo vašom kolektíve, deťom, s ktorými pracujete, alebo rodičom, s ktorými prichádzate denne do styku. Práve tretia téma bola zameraná na túto oblasť.

Syndróm vyhorenia v pedagogickej praxi je veľmi silný strašiak pedagógov, ktorí svoju prácu vykonávajú s veľkým nasadením a nekonečnou láskou. No môže sa to stať každému z nás. Aká je to vážna zložitá téma veľmi pútavo prednášala opäť lektorka. Škoda, že moja pedagogická prax sa schyľuje ku koncu. No svojim mladším kolegyniam prajem ešte veľa takýchto skvelých a veľmi potrebných vzdelávacích aktivít. Ďakujeme!

A na záver, ešte treba poďakovať za finančnú podporu Nadačnému fondu Bekaert pomáha v Nádacii Pontis, vďaka, ktorému sme tieto zaujímavé a veľmi obohacujúce workshopy mohli realizovať.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]