Autor textu: TASR
04.09.2020

Divadlo Jonáša Záborského uvedie hru Ťapákovci a Medovníkový domček

Obe predstavenia mali pôvodne odohrať v predchádzajúcej sezóne, pre pandémiu nového koronavírusu ich presunuli.

Na archívnej snímke riaditeľ DJZ v Prešove Ján Hanzo. FOTO TASR – Milan Kapusta

Prešov 4. septembra (TASR) – Hru Ťapákovci ako prvú premiéru 78. divadelnej sezóny uvedie v piatok (4. 9.) Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. V nedeľu (6. 9.) si budú môcť diváci pozrieť ďalšiu premiéru, rozprávku Medovníkový domček. Obe predstavenia mali pôvodne odohrať v predchádzajúcej sezóne, pre pandémiu nového koronavírusu ich presunuli.

"Ťapákovci, aj keď to nie je divadelná hra, ale jej dramatizácia bola úspešná na divadelných doskách, je titul, ktorý ak chceme priblížiť divákovi slovenskú klasiku, tak nesklame. Radi sa smejeme na zaostalosti Ťapákovcov, ale neuvedomujeme si, že je to aj naša vlastná tradícia. Myslím si, že vždy máme čo robiť, aby sme tých Ťapákovcov v sebe prekonávali," uviedol riaditeľ DJZ v Prešove Ján Hanzo.

Dramatizáciu hry na motívy novely Boženy Slančíkovej Timravy pripravil Silvester Lavrík.

"Timrava žila v Polichne a neďaleko domu, kde bývala, poznala Ťapákovcov. Bol tam taký dom, v ktorom žilo veľa ľudí a zamýšľala sa nad tým, ako je to možné, ako tam dokážu žiť. Prišla na to, že spoločné črty s týmito ľuďmi máme ako keby všetci. Človek jednoducho potrebuje zmenu a potrebuje sa niekam dopredu posúvať," priblížila režisérka hry Alena Lelková s tým, že je pripravená v šarišskom nárečí.

"Divadlo malo pocit, že by ten jazyk zafungoval a že titul sa na to dobre hodí. Nie je to tom, že sa ideme vysmievať z nejakého jazyka, ale že si ho herci osvojili a dokážu v ňom reálne fungovať. Dokonca polovica z nich nepochádza z východu, čiže sa to museli učiť ako cudzí jazyk. To bolo tiež celkom vtipné," povedala Lelková.

Rozprávku Medovníkový domček režíruje Michal Náhlik. Diváci sa podľa Hanza môžu tešiť na stretnutie rôznych rozprávkových postáv z viacerých rozprávok.

"Medovníkový domček je základný rámec, v ktorom sa bude odohrávať rozprávkový príbeh z klasických slovenských, ale aj svetových rozprávok. Takže pre všetkých divákov menších, starších, ale aj najstarších to bude zaujímavé a veľmi vtipné," doplnil Hanzo.

Premiéru hry Ťapákovci uvedú v piatok (4. 9.) vo svojej historickej budove a rozprávku Medovníkový domček v nedeľu (6. 9.) na Veľkej scéne DJZ v Prešove.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]